BIOGRAFIE: Yassin Salhi, autorul atentatului din Isere, un presupus salafist cu un cazier judiciar curat

Presupusul autor al atentatului comis vineri în Isère, Yassin Salhi, se afla "în legătură cu mişcarea salafistă", potrivit ministrului de Interne, însă acest tată a trei copii, originar din Doubs, nu a atras atenţia prin comiterea vreunor infracţiuni, relatează AFP în pagina electronică.

934 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Yassin Salhi, autorul atentatului din Isere, un presupus salafist cu un cazier judiciar curat

BIOGRAFIE: Yassin Salhi, autorul atentatului din Isere, un presupus salafist cu un cazier judiciar curat (Imagine: captura video)

Născut la Pontarlier (Doubs), în urmă cu 35 de ani, fiul unui algerian şi unei marocance, suspectul a fost reperat de serviciile specializate încă din anii 2005-2006, deoarece frecventa un grup de persoane cu vederi islamiste radicale, fără să facă prozelitism, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Yassin Salhi "era un tip liniştit, nu era un agitat. Era o plăcere să-l avem la moschee, el era (un tip) plăcut", îşi aminteşte conducătorul Moscheei de la Pontarlier, Nacer Benyahia, care s-a declarat "foarte şocat" de faptele care-i sunt reproşate tânărului.

Potrivit lui Benyahia, Yassin Salhi era un adolescent atunci când şi-a pierdut tatăl. Mama sa "a vândut casa de la Pontarlier şi a plecat", însă imamul nu ştie încotro.

"El era singur. Era probabil ţinta ideală a radicalilor aflaţi în căutare de pradă", apreciază acest lider religios.

Ulterior, tânărul părăseşte Pontarlier şi se duce la Besançon, unde se intalează în cartierul Planoise, împreună cu soţia şi copiii, în vârstă de trei şi, respectiv, nouă ani la acea vreme.

În 2013 el este reperat din nou de către serviciile specializate, pentru că frecventa indivizi suspectaţi de legături cu islamul radical. Poartă djellaba şi barbă, ceea ce sugerează că este apropiat de mediile salafiste, la fel ca alţi tineri din sector. Însă nu comite infracţiuni şi nu iese în evidenţă, în afară de vestimentaţie, potrivit aceleiaşi surse.

"Musulmani normali"

Apoi, în 2014, Salhi pleacă de la Doubs împreună cu familia şi se instalează la Saint-Priest, la periferia Lyonului, într-un apartament situat la primul etaj al unui mic imobil de locuinţe sociale.

Vecinii, contactaţi de AFP, vorbesc despre o "familie discretă" care duce o viaţă liniştită. "Copiii lor se joacă împreună cu ai mei. Sunt normali şi drăguţi", spune o vecină, care ţine să rămână anonimă.

"Nu stătea de vorbă cu nimeni. Ne spuneam «bună ziua - bună seara»", povesteşte un vecin, care apreciază că suspectul nu se distingea nici măcar prin ţinută. "Purta o barbă mică", declară acest bărbat.

Un tânăr, de faţă, spune că nu l-a văzut niciodată pe Yassin Salhi la moscheea de la Saint-Priest.

Suspectul şi-a găsit un loc de muncă la o firmă de transport. "Face livrări (...), livrează cutii de carton, comenzi, lucruri de acest fel", a declarat soţia sa pentru postul Europe1, înainte să fie arestată, la rândul ei.

"Suntem musulmani normali, sărbătorim Ramadanul. Normal. Avem trei copii, o viaţă de familie normală", a rezumat ea, afirmând că nu înţelege de ce soţul ei ar fi comis acest atentat.

Potrivit ministrului de Interne Bernard Cazeneuve, Yassin Salhi a avut dosar în perioada 2006-2008. Dosarul nu i-a fost înnoit în 2008, iar tânărul nu are cazier judiciar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici