BIOGRAFIE: Zoran Jankovici, milionar de stânga şi câştigător-surpriză al alegerilor din Slovenia

Popularul primar al Ljubljanei, Zoran Jankovici, care a creat o surpriză, duminică seara, câştigând alegerile legislative anticipate din Slovenia, este un milionar de centru-stânga care înainte de a se lansa cu succes în politică a căpătat experienţă ca om de afaceri.

385 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Zoran Jankovici, milionar de stânga şi câştigător-surpriză al alegerilor din Slovenia

Zoran Jankovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut în Serbia dintr-un tată sârb şi o mamă slovenă, acest bărbat cu o figură jovială în vârstă de 58 de ani este primarul capitalei din 2006, bucurându-se de o mare popularitate. În 2010, el a fost reales cu aproximativ 65 la sută din voturi.

Un apropiat al primului preşedinte al Sloveniei independente, Milan Kucan, Zoran Jankovici este perceput ca un om politic de stânga, puţin populist. Partidul său Slovenia Pozitivă, creat în urmă cu doar două luni în perspectiva alegerilor legislative anticipate, se plasează la centru-stânga pe scena politică.

Dar acest milionar cu ochi albaştri şi privire intensă, deţinând una dintre cele mai mari averi din ţară, a declarat de mai multe ori în trecut că are "inima la stânga şi portofelul la dreapta".

El se defineşte mai degrabă ca un antreprenor mai degrabă decât ca om politic. Jankovici a condus timp de mai mulţi ani lanţul public de supermarketuri Mercator şi a făcut din aceasta o afacere rentabilă.

El a transformat mult Ljubljana, pe care a condus-o "ca pe o întreprindere", modernizând sistemul de transporturi în comun, construind mii de noi apartamente şi dotând oraşul cu un complex sportiv modern.

El intenţionează să administreze ţara în acelaşi mod. Când rivalii săi politici "vorbesc de ceea ce trebuie făcut, ei vorbesc în mod teoretic, dar ceea ce este crucial, este restabilirea încrederii populaţiei şi creşterea competitivităţii Sloveniei", a declarat el duminică, la ieşirea de la vot.

Duminică seara, după anunţarea victoriei sale, el nu a ezitat să reamintească angajamentul din campanie: "La încheierea legislaturii, Slovenia se va reînnoi cu o creştere de 4 la sută". "Rezultatul votului arată că cetăţeni isloveni vor un alt fel de stat, diferit: i-au avut pe Janez Jansa (conservator) şi Borut Pahor (social-democrat), acum vor un stat democratic dar şi eficient". "Ei au votat pentru o Slovenie nouă, solidară şi socială, care merge către succes".

Odată cu victoria sa, Zoran Jankovici a reuşit în mare parte să şteargă ceea ce mulţi considerau a fi handicapuri serioase pentru el şi anume faptul că s-a născut în Serbia, că este primarul Ljubljanei, capitala urâtă de provincie şi că cei doi fii ai săi au generat controverse în presă din cauza unor acuzaţii de fraude fiscale. Public, el s-a arătat întotdeauna solidar cu ei, chiar dacă prietenii lui politici au preferat să se ţină la distanţă. "Ei sunt şi vor fi întotdeauna fiii mei şi îi vor apăra", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici