Blinken merge la Chişinău. SUA ar urma să anunţe un pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Secretarul de stat american Antony Blinken merge miercuri la Chişinău, fiind prima oprire a unui scurt turneu european pe parcursul căruia va încerca să consolideze sprijinul occidental pentru Ucraina în rândul aliaţilor din NATO şi al ţărilor vecine.

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului Blinken merge la Chişinău. SUA ar urma să anunţe un pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Blinken merge la Chişinău.

La Chişinău, Blinken se va întâlni cu preşedintele Maia Sandu şi cu alţi oficiali de rang înalt, într-un moment în care oficialii americani spun că Republica Moldova se confruntă cu "operaţiuni de influenţă" ale Rusiei, potrivit Reuters.

Principalul diplomat american pentru Europa din cadrul Departamentului de Stat, Jim O'Brien, a declarat vineri reporterilor că este probabil ca SUA să anunţe un "pachet robust" de sprijin pentru independenţa energetică a Republicii Moldova, fără a oferi detalii. El a adăugat că Washingtonul vede o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria.

Turneul lui Blinken în Europa are loc în condiţiile în care Ucraina încearcă să respingă atacurile ruseşti în estul ţării şi în timp ce preşedintele Vladimir Putin avertizează că dacă ţările occidentale autorizează Kievul să folosească arme occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei ar declanşa un conflict global.

Blinken va merge joi la Praga pentru a participa la o reuniune informală a miniştrilor de externe din cadrul NATO, care se va concentra pe avansarea pregătirilor înaintea summitului liderilor alianţei din iulie de la Washington.

"Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin pentru Ucraina în timp ce aceasta se străduieşte să îşi câştige războiul", a declarat O'Brien.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici