Blinken: SUA nu se axează pe relansarea Acordului nuclear cu Iranul,deşi diplomaţia rămâne prioritară

Administraţia SUA nu se mai concentrează pe reactivarea Acordului nuclear cu Iranul, afirmă secretarul de Stat, Antony Blinken, subliniind că, deşi diplomaţia rămâne direcţia preferabilă, există şi alte opţiuni pentru oprirea ambiţiilor nucleare iraniene.

1038 afișări
Imaginea articolului Blinken: SUA nu se axează pe relansarea Acordului nuclear cu Iranul,deşi diplomaţia rămâne prioritară

Sursa foto: MediafaxFoto

Antony Blinken a declarat că decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul a fost o eroare majoră. "Au avut loc o serie de evoluţii şi anumite modificări de când ne-am retras din Acord şi de când încercăm să îl reactivăm. Ceea ce noi am încercat în mod fundamental a fost să revenim în tratatul existent cu unele modificări modeste. Exista pe masa discuţiilor un acord. Iranul nu a putut sau nu a vrut să accepte termenii. Noi nu vom accepta orice acord, sigur că trebuie să îndeplinească obiectivele noastre în materie de securitate, interesele noastre", a afirmat Antony Blinken într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, conform publicaţiei The Hill.

"Noi am făcut un efort de bună-credinţă pentru a-i face pe iranieni să revină la respectarea Acordului. Nu au putut sau nu au vrut. În acest moment, nu ne mai aflăm în situaţia discuţiilor despre un acord nuclear", a precizat Blinken, subliniind că Washingtonul aşteaptă din partea Teheranului acţiuni pentru diminuarea tensiunilor bilaterale. "Poate că vom reveni la un context care să permită discuţiile despre programul nuclear iranian. În acest moment, nu suntem în acel context", a argumentat Blinken.

Secretarul de Stat american a explicat că oficialii de la Washington depun eforturi pentru impulsionarea Iranului, "pentru a ne asigura că avem mijloace puternice în scopul descurajării militare, pentru a avea presiunile adecvate, apoi vom vedea dacă avem din nou oportunitatea de a lucra la un acord nuclear".

"Continuăm să credem cu tărie că diplomaţia este cea mai bună modalitate de a rezolva această problemă. Comparativ cu celelalte opţiuni, este singura care poate produce cel mai sustenabil şi eficient rezultat. Dar acest lucru nu înseamnă că nu există alte opţiuni şi că, dacă va fi necesar, nu vom recurge la ele", a atras atenţia Antony Blinken.

Iranul a intensificat, în ultimii ani, activităţile de purificare a uraniului, în contextul impasului negocierilor multilaterale privind reactivarea Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). Iranul a condiţionat permanent revenirea la respectarea în totalitate a Acordului nuclear de anularea sancţiunilor impuse de Washington după retragerea din tratat, în anul 2018.

În ultimul an, Washingtonul şi Uniunea Europeană au început să aplice sancţiuni Iranului şi din cauza asistenţei militare oferite de Iran Rusiei.

În ultima săptămână, Statele Unite au anunţat mobilizarea de militari, avioane de vânătoare şi nave militare în Golful Persic pentru a contracara acţiunile Iranului de a captura vase comerciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici