Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei

  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai.
  • Blinken va avertiza China să-şi reducă sprijinul tehnic acordat armatei ruse.
  • SUA afirmă că Beijingul este "principalul contributor" al Rusiei atunci când vine vorba de sprijin industrial pentru armament.
1988 afișări
Imaginea articolului Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Hepta/Mediafax Foto

Călătoria de trei zile a lui Blinken, care începe miercuri, are loc după aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a SUA a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. De asemenea, Occidentul crede că ajutorul chinezesc acordat Moscovei pentru fabricarea de echipamente militare a crescut, informează Politico.

"Suntem pregătiţi să luăm măsuri, atunci când considerăm necesar, împotriva firmelor care ... subminează grav securitatea atât în Ucraina, cât şi în Europa", a declarat un oficial al Departamentului de Stat. "Ne-am demonstrat disponibilitatea de a face acest lucru în ceea ce priveşte firmele din mai multe ţări, nu doar China".

Încă de la începutul războiului au apărut rapoarte potrivit cărora China a oferit Rusiei asistenţă militară, de la vehicule la veste antiglonţ, pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Oficialul a declarat că sprijinul Chinei înseamnă că Moscova "şi-a reconstituit în mare măsură baza industrială de apărare, ceea ce are un impact nu doar pe câmpul de luptă din Ucraina, ci reprezintă o ameninţare mai mare, credem noi, la adresa securităţii europene". 

Oficialii din SUA au informat luna aceasta că administraţia de la Beijing livrează, de asemenea, piese şi microcipuri folosite pentru producţia de drone, rachete de croazieră şi vehicule blindate. Călătoria lui Blinken se desfăşoară până vineri, potrivit Departamentului de Stat, şi urmează să includă evenimente la Shanghai şi Beijing.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, care a avut loc la Capri, Italia, cei mai importanţi diplomaţi occidentali au emis un avertisment comun către Iran că, dacă se descoperă că trimite rachete balistice şi tehnologie militară conexă Rusiei, regimul de la Teheran se va confrunta cu sancţiuni suplimentare.

Vorbind după reuniunea G7, Blinken a declarat că China este "principalul contributor" al Rusiei atunci când vine vorba de sprijin industrial pentru armament. "Vedem China împărtăşind maşini-unelte, semiconductori, alte articole cu dublă utilizare care au ajutat Rusia să reconstruiască baza industrială de apărare", a spus Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici