Blinken va vizita ţările nordice săptămâna viitoare

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenţionează să viziteze Suedia, Norvegia şi Finlanda în perioada 29 mai - 2 iunie, a anunţat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

98 afișări
Imaginea articolului Blinken va vizita ţările nordice săptămâna viitoare

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenţionează să viziteze Suedia, Norvegia şi Finlanda în perioada 29 mai - 2 iunie, a anunţat vineri Departamentul de Stat, pentru a aprofunda cooperarea în domeniul securităţii naţionale şi al problemelor economice, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă să se înteţească.

În Suedia, de luni până miercuri, Blinken şi secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, vor conduce cea de-a patra reuniune a Consiliului SUA-UE pentru comerţ şi tehnologie, care se concentrează pe tehnologia curată la nivel mondial, pe tragerea la răspundere a Rusiei, pe sprijinirea Ucrainei şi pe creşterea cooperării comerciale, a precizat departamentul într-un comunicat.

Blinken va participa miercuri şi joi la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO la Oslo, Norvegia, pentru a discuta despre pregătirile pentru summitul grupului din iulie din Lituania, se mai arată în comunicat.

De acolo, el se va îndrepta spre Finlanda pentru a se întâlni cu liderii celui mai nou membru NATO, premierul finlandez Sanna Marin şi ministrul de externe Pekka Haavisto, a precizat Departamentul de Stat.

Blinken va ţine un discurs la Helsinki vineri, a precizat departamentul, „pentru a sublinia toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eşec strategic şi eforturile noastre continue de a sprijini apărarea teritoriului, suveranităţii şi democraţiei Ucrainei în vederea obţinerii unei păci juste şi durabile”.

Finlanda a aderat oficial la NATO în aprilie, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina. Cererea Suediei a fost întârziată de Turcia şi Ungaria, membre NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici