Blocadă în Marea Neagră. Rusia s-a retras din acordul ce permite tranzitul cerealelor. Milioane de tone sunt blocate acum în mijlocul recoltatului

Rusia s-a retras în mod oficial dintr-un acord încheiat sub egida ONU pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, ceea ce ar putea pune în pericol zeci de milioane de tone de cereale din Ucraina.

639 afișări
Imaginea articolului Blocadă în Marea Neagră. Rusia s-a retras din acordul ce permite tranzitul cerealelor. Milioane de tone sunt blocate acum în mijlocul recoltatului

Blocadă în Marea Neagră. Rusia s-a retras din acordul ce permite tranzitul cerealelor. Milioane de tone sunt blocate acum în mijlocul recoltatului

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că acordul a fost "în esenţă oprit" şi că Rusia nu va mai coopera, relatează FT.

Rusia s-a plâns încă de când ONU şi Turcia au intermediat iniţial acordul, în urmă cu un an, că sancţiunile occidentale împiedicau un acord paralel care să permită plăţi, asigurări şi transporturi pentru propriile exporturi agricole ale Moscovei.

Un diplomat occidental şi un oficial ONU au confirmat că Moscova a informat luni părţile interesate că se va retrage din acord.

Iniţiativa a permis ca aproximativ 32,9 milioane de tone metrice de alimente să fie exportate pe Marea Neagră din Ucraina începând cu luna august, mai mult de jumătate către ţările în curs de dezvoltare.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: "Condamn cu fermitate mişcarea cinică a Rusiei de a pune capăt iniţiativei privind Marea Neagră, în ciuda eforturilor ONU şi ale Turciei. UE depune eforturi pentru a asigura securitatea alimentară pentru persoanele vulnerabile din lume."

Rusia şi-a pierdut, de asemenea, interesul pentru acest acord după ce eforturile de a uşura căile de acces pentru propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte au eşuat din cauza sancţiunilor occidentale.

Cu toate că SUA şi UE au introdus derogări pentru exportatorii agricoli ruşi şi portiţe pentru a facilita plăţile către o mare bancă de stat rusă, Moscova s-a plâns că nu s-a făcut suficient pentru a permite exporturilor sale să revină pe piaţă.

"Nu s-a făcut absolut nimic - vreau să subliniez acest lucru. Este un trafic cu sens unic. Nu a fost îndeplinit niciun punct legat de propriile interese ale Rusiei", a declarat Putin săptămâna trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici