Boris Johnson dă vina pe Putin pentru creşterea costului vieţii în Anglia: facturile la energie, „ameţitoare”

Premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, dă vina pe Rusia pentru criza costului vieţii în Regat şi admite că facturile la energie vor fi „ameţitoare” la iarnă, potrivit Sky News.

2546 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson dă vina pe Putin pentru creşterea costului vieţii în Anglia: facturile la energie, „ameţitoare”

Boris Johnson a recunoscut că facturile la energie vor fi „ameţitoare” în această iarnă, iar costul încălzirii este deja „înspăimântător” pentru unii.

Scriind în The Mail on Sunday, premierul demisionar l-a acuzat pe Vladimir Putin pentru agravarea crizei şi a afirmat că preşedintelui rus „îi place” această situaţie.

Şi, deşi Johnson a avertizat că lunile următoare ar putea fi „foarte grele”, el a insistat că viitorul Regatului Unit „va fi de aur”.

El a scris: „Invazia lui Putin în Ucraina a fost cea care a speriat pieţele energetice. Războiul lui Putin este cel care îi costă pe consumatorii britanici. Acesta este motivul pentru care factura dvs. de energie se dublează. Mă tem că Putin ştie acest lucru. Îi place acest lucru. Şi vrea ca noi să cedăm”.

Boris Johnson a susţinut că preşedintele crede că politicienii europeni „moi” vor relaxa sancţiunile „şi vor merge să cerşească pentru petrolul şi gazele ruseşti” pe măsură ce se instalează iarna. Dar a avertizat că retragerea sprijinului din Ucraina ar fi „o nebunie totală” şi a insistat că poziţia lui Putin „devine tot mai slabă” cu fiecare lună care trece.

Guvernul conservator a fost acuzat de lipsa impunerii unor măsuri de urgenţă în ceea ce priveşte criza costului vieţii, în timp ce competiţia pentru conducere dintre Rishi Sunak şi Liz Truss continuă.

Cu toate acestea, Boris Johnson a scris: „Trebuie şi vom ajuta oamenii să treacă prin criză. Sume colosale din banii contribuabililor sunt deja alocate pentru a-i ajuta pe oameni să-şi plătească facturile. Aceşti bani curg acum şi vor continua să curgă în lunile următoare. Luna viitoare - indiferent cine îmi va lua locul - guvernul va anunţa un alt pachet uriaş de sprijin financiar”.

Liz Truss, care este favorită pentru a fi desemnată viitorul prim-ministru pe 5 septembrie, a declarat că nu ar fi „corect” să anunţe planurile sale complete de abordare a crizei până la încheierea competiţiei pentru funcţia de premier.

În articolul său, Johnson a încercat să dea o notă optimistă şi a spus că este sigur că „Marea Britanie va ieşi mai puternică şi mai prosperă”.

Ulterior, el a adăugat: „Avem mai mult decât suficientă rezistenţă pentru a trece prin lunile care urmează. Am mai demonstrat acest lucru şi înainte. Şi am luat deciziile pe termen lung - inclusiv în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie internă - pentru a ne asigura că revenirea noastră poate şi ar trebui să fie remarcabilă şi că viitorul nostru va fi de aur”.

Dar ministrul din umbră al Partidului Laburist, Pat McFadden, a declarat pentru Sky News că articolul premierului „arată doar cât de puţin înţelege unda de şoc care a fost trimisă prin gospodăriile din întreaga ţară de anunţul făcut vineri de Ofgem”.

El a adăugat: „Ne confruntăm cu facturi la energie de sute de lire sterline pe lună pentru gospodăriile din întreaga ţară şi conversaţia care are loc, desigur, este cum ne putem permite acest lucru, ce altceva putem tăia?. Iar pentru unii oameni, va fi pur şi simplu imposibil”.

Dar fostul ministru Simon Hart, care s-a numărat printre cei care au demisionat în semn de protest faţă de premierul Johnson, a declarat că este „perfect rezonabil” ca premierul să spună că Marea Britanie îşi va reveni.

„Am început acest lucru într-o poziţie rezonabil de puternică, datorită unora dintre deciziile care au fost luate de Rishi Sunak, ca să fiu sincer, cu privire la lucruri precum concediul de odihnă. [Aşa că] de fapt, vom putea ieşi din asta într-o perioadă de câteva luni într-o poziţie rezonabil de puternică. Acesta este un scenariu complet rezonabil”.

Rapoartele din The Sunday Telegraph sugerează că dna Truss ia în considerare reducerea TVA cu până la cinci puncte procentuale pentru a ajuta consumatorii şi întreprinderile să facă faţă creşterii costurilor - potenţial de la 20% la 15%.

O sursă a declarat pentru Sky News că Liz Truss „va lua în considerare opţiunile pentru a ajuta oamenii, dar nu ar fi corect ca ea să îşi anunţe planurile înainte de a fi aleasă prim-ministru sau de a vedea toate faptele”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici