Boris Johnson, după summitul G7: „Am stabilit abordarea în relaţia cu Mişcarea talibanilor afgani”

  • Boris Johnson: Liderii G7 au stabilit o abordare comună faţă de Mişcarea talibanilor afgani.
  • Premierul britanic: „Talibanii trebuie să garanteze, după termenul de 31 august, trecerea în siguranţă pentru cei care vor să plece din ţară".
  • Boris Johnson: „G7 are instrumente considerabile la nivel economic, diplomatic şi politic".
3473 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson, după summitul G7: „Am stabilit abordarea în relaţia cu Mişcarea talibanilor afgani”

Boris Johnson: Liderii G7 au stabilit abordarea în relaţia cu Mişcarea talibanilor afgani

Liderii Grupului statelor puternic industrializate (G7) au stabilit, în cadrul summitului extraordinar desfăşurat marţi în format online, un plan privind abordarea în relaţia cu Mişcarea talibanilor afgani, afirmă premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

„Am stabilit o abordare comună în privinţa operaţiunilor de evacuare, dar şi o foaie de parcurs asupra modului în care intenţionăm să interacţionăm cu talibanii", a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, ţară care asigură în prezent preşedinţia Grupului G7.

„Prima condiţie pe care o stabilim la nivelul G7 este că talibanii trebuie să garanteze, după termenul de 31 august, trecerea în siguranţă pentru cei care vor să plece din ţară. Unii dintre ei vor spune că nu vor accepta, dar eu sper că unii vor înţelege acest lucru, întrucât G7 are instrumente considerabile la nivel economic, diplomatic şi politic", a explicat Boris Johnson, conform cotidianului The Guardian.

La summitul extraordinar al G7, desfăşurat prin videoconferinţă, au participat premierul Marii Britanii, Boris Johnson, preşedintele SUA, Joseph Biden, premierul Canadei, Justin Trudeau, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Italiei, Mario Draghi, premierul Japoniei, Yoshihide Suga, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a transmis, potrivit CNN, că afganii nu vor mai putea părăsi ţara după 31 august. „Noi nu vom mai permite să plece afganii, nu suntem deloc încântaţi de acest lucru", a afirmat Zabihullah Mujahid.

Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate. Administraţia Joseph Biden a semnalat că nu intenţionează să continue operaţiunile de evacuare după data de 31 august.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici