Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Marea Britanie susţine eforturile UE pentru cooperare în domeniul apărării

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat luni că diferendele dintre statele membre ale Uniunii Europene privind ambiţiile militare pot fi soluţionate, iar Londra susţine eforturile comune pentru cooperare în domeniul apărării, notează site-ul AFP.

781 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Marea Britanie susţine eforturile UE pentru cooperare în domeniul apărării

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Marea Britanie susţine eforturile UE pentru cooperare în domeniul apărării (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unor informaţii prezentate vineri, Marea Britanie ar putea bloca o iniţiativă UE privind înfiinţarea unui sediu militar comun, întrucât nu este de acord ca unitatea să aibă un rol operaţional activ.

Boris Johnson susţine că diferendele au fost depăşite şi că problema este în privinţa formulării corecte a situaţiei, nu a principiului.

"Înţelegem importanţa ca statele europene să lucreze împreună pentru îmbunătăţirea sistemelor de apărare. Dacă se doreşte cooperarea mai strânsă şi adoptarea unor măsuri în acest sens, atunci noi nu le vom sta în cale. Trebuie să mai lucrăm în privinţa exprimării, pentru a fi siguri că înţelegem lucrurile corect", a declarat Boris Johnson, înainte de a participa la întrevederea miniştrilor europeni de Externe.

În luna martie, cele 28 de state membre ale UE au aprobat un plan privind crearea unui centru comun de comandă pentru misiuni militare, Military Planning Conduct and Capability (MPCC), la Bruxelles. Iniţial, centrul de comandă va coordona trei misiuni ale Blocului comunitar, în Mali, Republica Centrafricană şi Somalia, care nu implică folosirea forţei.

Miniştrii europeni de Externe vor discuta luni în privinţa stabilirii unor obiective pe termen scurt ale centrului militar de comandă. MPCC urmează să "îşi asume responsabilitatea la nivel strategic pentru planificarea operaţională şi conducerea misiunilor militare ale UE".

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, insistă că Uniunea Europeană trebuie să-şi dezvolte capabilităţile militare, iar preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat îndoiala în privinţa cooperării SUA-UE în domeniul securităţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici