Avion Ryanair deturnat. Belarus a forţat aterizarea unei aeronave la Minsk pentru a-l aresta pe Roman Protasevich, un critic al regimului Lukashenko

  • Un zbor Ryanair cu peste 120 de oameni la bord a fost deturnat de regimul Lukaşenko.
  • Avionul companiei irlandeze a fost forţat să aterizeze pe aeroportul din Minsk, după o alertă cu bombă.
  • Capturarea unui avion civil privat de către un stat este o premieră în istorie.
16640 afișări
Imaginea articolului Avion Ryanair deturnat. Belarus a forţat aterizarea unei aeronave la Minsk pentru a-l aresta pe Roman Protasevich, un critic al regimului Lukashenko

UPDATE 21:25 Avionul a decolat de la Minsk

 Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat că avionul care a fost deturnat de Belarus a decolat duminică seara de la Minsk, spre Vilnius, destinaţia iniţială a aeronavei. 
 
Comisarul european a precizat că avionul a decolat spre Vilnius.
 
„Veşti minunate pentru toată lumea, în special pentru familiile şi prietenii oamenilor de la bord”, a scris Vălean pe reţeaua de socializare.
 

UPDATE Au apărut primele reacţii din partea şefilor de stat şi reprezentanţilor UE, care spun că actul este inaceptabil şi că vor exista consecinţe.

Preşedinta Comisiei Europene a reacţionat şi a cerut ca toţi pasagerii să îşi poată continua călătoria în siguranţă spre Vilnius.
 
„Este absolut inacceptabil să forţezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua călătoria în siguranţă către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaţionale de transport aerian trebuie să aibă consecinţe”, a scris von der Leyen, pe Twitter. 
 

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a condamnat acţiunile Belarusului şi a cerut eliberarea lui Protasevici.
„Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete” 

Şi lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter: „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur să zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.

MAE încă nu a emis niciun punct de vedere.

La bordul avionului se afla cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevich. Aparatul de zbor a fost forţat să aterizeze în Minsk, iar poliţiştii l-au arestat pe jurnalist. Acesta riscă acum pedeapsa cu moartea din partea regimului Lukaşenco.

Aeronava efectua o cursă Vilnius – Atena. Înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, un pasager a lansat o alarmă cu bombă, ce s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze. 

FOTO: Flightradar24

 

Cine este jurnalistul Roman Protasevich

 
Protasevich este un jurnalist şi activist din Belarus, critic al regimului Lukashenko, fondator al canalului Telegram Nexta. Anul trecut, acesta a scris intensiv despre agresivitatea poliţiştilor din timpul protestelor anti-guvernamentale.
 
Din acest motiv, Protasevich a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste şi riscă să fie executat. 

Ştire în curs de actualizare

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici