Brexit: Ce se schimbă şi ce rămâne la fel

Brexit, cea mai importantă decizie a Marii Britanii din ultimele decenii, urmează să aibă loc vineri, la miezul nopţii, la mai bine de trei ani de la decizia britanicilor.Deşi iese oficial din UE, mare parte din reglementări vor rămâne la fel până la finalul anului, însă câteva vor suferi schimbări.

1966 afișări
Imaginea articolului Brexit: Ce se schimbă şi ce rămâne la fel

Brexit: Ce se schimbă şi ce rămâne la fel

În materie de putere şi în special putere de decizie, deşi Regatul Unit rămâne în linii mari membru al cadrului normativ al UE, mai puţin cu numele, britanicii îşi pierd votul şi participarea la întâlnirile de la Bruxelles unde se iau deciziile care decid în mod practic politicile europene pe subiecte ce variază de la servicii financiare până la standardele unei maşini fabricate în Europa.

Totodată, europarlamentarii britanici, în număr de 73, vor înceta să mai participe la lucrările Parlamentului comunitar. Din aceste posturi, 27 vor fi redistribuite (câte unul de ţară), iar restul vor fi acordate viitoarelor state membre ale UE. Britanicii nu vor mai avea un reprezentant în Comisia Europeană, executivul UE.

Marea Britanie reprezintă circa 15% din economia UE şi este în acelaşi timp cel mai mai important investitor în capabilităţi militare din Uniune, iar Londra este unul din centrele financiare internaţionale care alcătuiesc autostrada lumii pentru capital. Economia Regatului Unit însumează aproximativ 2.700 miliarde de dolari în bunuri şi servicii create, mult mai mică decât actuala economie a UE de 18.300 miliarde de dolari a UE.

Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, rămâne de urmărit cum intenţionează premierul Boris Johnson să transforme Regatul Unit după ieşirea din UE, respectiv dacă va încerca să construiască un competitor înafara UE şi implicit o alternativă la economia europeană şi la capitalele europene pentru investitori.

Populaţie

Britanicii şi cetăţenii UE vor continua să beneficieze de dreptul de a trăi şi munci ca până acum în ţara gazdă până la finalul anului deoarece cele două părţi au convenit o perioadă de tranziţie care acordă Regatului Unit statutul de membru al UE mai puţin cu numele.

Guvernul britanic a informat că cei aproximativ 3,5 milioane de cetăţeni europeni ce trăiesc în Marea Britanie au cel puţin până la finalul lunii decembrie să-şi depună actele de rezidenţă şi pentru a-şi păstra drepturile.

Johnson a declarat că va introduce un sistem de imigraţie pe model australian, bazat pe punctaje, care, spune el, va permite celor talentaţi şi înalt-calificaţi să intre în ţară în timp ce cei fără calificări vor intra cu dificultate.

În ceea ce priveşte turismul între cele două blocuri, acesta se va desfăşura ca până acum pe durata perioadei de tranziţie. Pentru următoarele 11 luni, Marea Britanie va continua să urmeze reglementările UE, aşadar nu se va produce nicio schimbare privind modalitatea de a călători spre şi dinspre Regatul Unit în perioada menţionată.

Totuşi, populaţia UE va pierde, pe lângă 15% din dimensiunea economică, şi 66 de milioane de cetăţeni, iar populaţia blocului comunitar va scădea la 446 milioane de oameni.

Companii şi proceduri vamale

Nici pe acest segment nu vor exista modificări până la finalul lui decembrie 2020 graţie perioadei de tranziţie. Abia la finalul acesteia autorităţile vamale britanice îşi vor intra în rol pentru colectarea de tarife.

Totodată, nu vor exista controale vamale la graniţa cu Republica Irlanda, iar acestea vor fi efectuate în porturi. Autorităţile britanice vor fi responsabile de aplicarea regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord, singurul membru al Regatului Unit pe teritoriul căruia va exista singura graniţă terestră cu UE.

Comerţ

Imediat ce Marea Britanie va părăsi formal UE, guvernul va putea să demareze negocieri comerciale cu alte ţări. Uniunea Europeană, spaţiu ce reprezintă aproximativ jumătate din valoarea comerţului Marii Britanii, şi Statele Unite sunt principalele ţinte ale guvernului Boris Johnson pentru noi acorduri comerciale.

Un subiect controversat pentru discuţiile cu SUA va fi o propunere a britanicilor pentru aplicarea unei taxe pe companiile de tehnologie americane. Totuşi, taxa ar putea cădea dacă şi americanii renunţă la planurile lor ce vizează intrarea companiilor americane în sistemul medical de stat al Regatului Unit.

Capital

Nici regulile care se aplică serviciilor financiare nu vor suferi modificări graţie perioadei de tranziţie ce acoperă următoarele 11 luni. Toate regulile europene pentru industrie vor continua să se aplice, iar fondurile de investiţii şi companiile de asigurări britanice vor avea în continuare acces la investitorii din blocul comunitar în această perioadă.

Viitorul accesului în UE pentru sectorul financiar britanic este unul din subiectele care trebuie finalizate în negocieri până la finalul lunii iunie, potrivit calendarului.

Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul UE până la finalul perioadei de tranziţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici