Brexit: Marea Britanie nu are capacitatea să negocieze noi acorduri comerciale cu toţi partenerii UE - oficial britanic

Marea Britanie nu are capacitatea de a negocia în mod individual noi acorduri comerciale cu toţi partenerii Uniunii Europene, după Brexit, a declarat marţi un oficial din departamentul britanic de Comerţ, explicând de ce a fost adoptată politica "copy-paste" după versiunile actuale, relatează agenţia Reuters.

664 afișări
Imaginea articolului Brexit: Marea Britanie nu are capacitatea să negocieze noi acorduri comerciale cu toţi partenerii UE - oficial britanic

Brexit: Marea Britanie nu are capacitatea să negocieze noi acorduri comerciale cu toţi partenerii UE - oficial britanic

Marea Britanie şi Japonia au convenit săptămâna trecută că o înţelegere comercială UE-Japonia va constitui baza pentru propriile acorduri comerciale după ce Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar. Guvernul britanic a anunţat că doreşte să replice alte acorduri comerciale externe ale UE până la Brexit, în martie 2019, apoi să le ajusteze în timp.

Un oficial britanic a declarat, sub protecţia anonimatului, că această politică a fost în mare parte dictată de lipsa unei capacităţi din partea Departamentului britanic pentru Comerţ Internaţional.

"Nu putem gestiona 40 de Acorduri de Liber Schimb (FTA), nu avem capacitatea să facem acest lucru", a spus oficialul pentru Reuters.

Departamentul pentru Comerţ Internaţional a fost înfiinţat după referendumul britanic de anul trecut pentru părăsirea UE, cu o misiune de a încheia acorduri comerciale în întreaga lume, înţelegeri care urmează să fie semnate după Brexit. Capacitatea de a încheia astfel de tranzacţii bilaterale a fost promovată de guvernul britanic ca un motiv important pentru a părăsi Blocul comunitar.

În luna august, această instituţie a anunţat că peste 300 de angajaţi lucrează la acorduri comerciale în Marea Britanie şi 3.200 de persoane activează la nivel mondial.

Uniunea Europeană are în jur de 40 de acorduri de liber schimb cu ţările din afara comunităţii europene, iar cele mai importante sunt cu Elveţia şi Coreea de Sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici