Britanicii regretă părăsirea UE. Rezultatele sumbre ale Brexitului după patru ani

  • Doar unul din cinci britanici consideră că ieşirea din UE a avut un efect pozitiv asupra situaţiei generale a ţării.
  • 63% din respondenţi consideră că Brexitul a alimentat inflaţia şi criza costului vieţii.
  • Mai mult de trei sferturi dintre antreprenorii intervievaţi de BCC consideră că ,,Regatul Unit nu a cunoscut boom-ul comercial promis de promotorii Brexitului".
832 afișări
Imaginea articolului Britanicii regretă părăsirea UE. Rezultatele sumbre ale Brexitului după patru ani

Britanicii regretă părăsirea UE. Rezultatele sumbre ale Brexitului după patru ani

La patru ani de la momentul ,,B-Day” (B – de la Brexit), marea majoritate a britanicilor regretă ieşirea din Uniunea Europeană. Motivul? – promisiunile făcute de Boris Johnson, premierul în exerciţiu în acel moment, nu au depăşit costul real al separării regatului de blocul european.

Dezamăgirea britanicilor devine din ce în ce mai mare din anul 2016 – anul în care s-a decis Brexitul – doar 22% dintre ei considerând că ieşirea din UE a fost una benefică. Potrivit sondajelor de opinie, citate de Le Figaro, doar unul din 10 britanici consideră că Brexitul le-a îmbunătăţit situaţia financiară.

Inflaţia, costul traiului şi sistemul de sănătate, afectate de Brexit

Aproximativ 63% din respondenţi consideră că Brexitul a alimentat inflaţia şi criza costului vieţii. James Crouch, şeful departamentului de cercetare politică de la Opinium, observă că "nemulţumirea publică faţă de modul în care guvernul a gestionat Brexit-ul continuă să crească, cu efecte negative percepute chiar şi în domenii considerate anterior ca fiind un potenţial beneficiu al ieşirii din UE".

De asemenea, sistemul de sănătate a avut şi el de suferit. Vestitorii campaniei "Leave" au promis că ieşirea din UE va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână înapoi în visteria NHS. În realitate, deficienţele din sistemul de sănătate rămân o preocupare majoră pentru britanici în prezent.

Locurile de muncă şi efectul migraţiei, afectate şi ele

Potrivit unui studiu comandat la Cambridge Econometrics, citat de Le Figaro, primarul Londrei, Sadiq Khan, consideră că Brexitul a costat deja economia britanică 140 de miliarde de lire sterline (163 de miliarde de euro), dintre care 30 de miliarde de lire doar pentru Londra.

În plus, ieşirea din UE a provocat inclusiv pierderea a două milioane de locuri de muncă în ţară, dintre care 300.000 în capitală. ,,Trebuie să fim sinceri, Brexit nu este o preocupare periferică pe care să o putem lăsa în trecut. Acesta este un factor cheie al crizei costului vieţii", a declarat Sadiq Khan.

Totodată, jumătate dintre cei care au votat pentru ieşirea din UE consideră acum că Brexitul a afectat capacitatea Regatului Unit de a controla imigraţia. Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a punctat primele efecte pozitive ale Brexit-ului în privinţa imigraţiei: 29.437 de imigranţi au traversat Canalul Mânecii în 2023, faţă de 45.774 în 2022.

Boom-ul comercial nu s-a produs

Chiar dacă UE rămâne principalul partener comercial, întreprinderile britanice au criticat complexitatea şi costurile comerţului de când ţara a părăsit blocul comunitar. Potrivit unui nou studiu al Camerelor de Comerţ Britanice (BCC), 81% dintre acestea constată această problemă. Aceste date vin în contextul în care guvernul britanic a început să pună în aplicare noile controale la frontieră pentru importurile de produse vegetale şi animale din UE. Mai mult de trei sferturi dintre antreprenorii intervievaţi de BCC consideră că ,,Regatul Unit nu a cunoscut boom-ul comercial promis de promotorii Brexitului".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici