Bulgaria pregăteşte închiderea treptată a 30 de misiuni diplomatice

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe propune închiderea unui număr de 30 de misiuni diplomatice din totalul de 111, potrivit ediţiei de luni a cotidianului bulgar Trud, o informaţie dezminţită de purtătoarea de cuvânt a ministerului, relatează site-ul Novinite.com.

16 afișări
Imaginea articolului Bulgaria pregăteşte închiderea treptată a 30 de misiuni diplomatice

Bulgaria pregăteşte închiderea treptată a 30 de misiuni diplomatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului Trud, unele misiuni se află în state ale Uniunii Europene (UE) sau în state NATO. Dar, purtătoarea de cuvânt a ministerului, Vesela Cerneva, a declarat pentru cotidianul Dnevnik că această infromaţie este "neadevărată", referindu-se în special la închiderea ambasadelor, un proces care va avea loc în mai multe etape.

Trud a dat publicităţii o listă cu misiunile din Irlanda, Norvegia, Estonia, Letonia, Slovacia, Chile, Mexic, Maroc, Tunisia, Etiopia, Ghana, Nigeria, Zimbabwe, Yemen, Pakistan, Mongolia, Coreea de Nord, Thailanda şi Cambodgia, între misiunile care ar urma să fie închise.

Publicaţia afirmă în continuare că într-un "al doilea val", ministerul va închide misiunile din Venezuela, Cuba, Portugalia şi Vatican, în funcţie de "utilitatea" acestora, alături de oficiile consulare din Odesa, Novosibirsk şi Ekaterinburg.

Cerneva afirmă că problema închiderii misiunilor diplomatice trebuie să fie discutată, mai întâi, în cadrul Consiliului de Securitate şi Consiliului Ministerelor, iar lista acestora trebuie pusă de acord cu unele instituţii, între care ministerele Economiei, Apărării, Culturii şi serviciile de securitate.

O echipă de experţi a prezentat, la 16 iunie, ministrului Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, un prim proiect al Planului strategic privind misiunile diplomatice, în baza căruia vor fi luate hotărârile privind închiderea, comasarea sau deschiderea acestora. Acest proces urmează să dureze aproximativ doi-trei ani, a precizat ministerul.

În prezent, Bulgaria deţine 83 de ambasade, şase reprezentanţe permanente, 20 de oficii consulare şi două birouri diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici