Bulgaria: Supravegherea cetăţenilor a rămas la un nivel ridicat

Supravegherea cetăţenilor şi interceptarea convorbirilor telefonice au rămas la un nivel foarte ridicat în 2011 în Bulgaria, în pofida intenţiei Guvernului de a limita folosirea lor, a regretat o comisie parlamentară într-un raport publicat miercuri.

261 afișări
Imaginea articolului Bulgaria: Supravegherea cetăţenilor a rămas la un nivel ridicat

Supravegherea cetăţenilor a rămas la un nivel ridicat în Bulgaria în 2011 (Imagine: Andrei Michailov./Mediafax Foto)

Datele naţionale privind evoluţia justiţiei, care trebuie să autorizeze orice cerere de supraveghere, arată că numărul mandatelor s-a ridicat la 13.624 în 2011, faţă de 15.864 în 2010. În 2008, au fost acceptate 5.988 de cereri.

Raportul precizează că este dificil să refuzi vreo cerere. Parlamentarii propun limitarea numărului instituţiilor care pot depune o cerere de supraveghere specială.

"Se abuzează de aceste instrumente de supraveghere specială, în timp ce eficienţa lor rămâne scăzută", a apreciat deputatul de stânga Maya Manolova. Aproape 95 la sută din informaţiile strânse nu sunt folosite niciodată de justiţie.

Asociaţiile de apărare a drepturilor cetăţeanului, care au obţinut o decizie favorabilă din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Bulgariei şi a tehnicilor sale de supraveghere, au anunţat săptămâna trecută că vor să depună o nouă plângere.

Supravegherea cetăţenilor este o temă sensibilă în Bulgaria, deoarece trimite la trecutul comunist al ţării şi la un regim care a folosit mult aceste tehici între 1944 şi 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici