Bulgarii se grăbesc să îşi achite împrumuturile în avans, de teamă că îşi vor pierde slujbele

Băncile din Bulgaria se confruntă cu un număr fără precedent de clienţi care vor să îşi achite împrumuturile în avans, din cauza incertitudinilor legate de locurile de muncă şi veniturile din lunile următoare.

177 afișări
Imaginea articolului Bulgarii se grăbesc să îşi achite împrumuturile în avans, de teamă că îşi vor pierde slujbele

Bulgarii se grăbesc să îşi achite împrumuturile în avans, de teamă că îşi vor pierde slujbele (Imagine: novinite.com)

"Persoane şi companii cu un istoric bun de credit nu ezită să strângă cureaua pentru a rambursa anticipat creditele ipotecare sau alte împrumuturi. Nu am mai asistat la un fenomen de o asemenea de amploare", a declarat Petar Andronov, director general al Cibank, într-un interviu pentru cotidianul Standard, relatează Novinite.

Andronov a explicat că bulgarii sunt nesiguri în privinţa viitorului, se tem că a doua zi nu îşi vor mai primi salariile şi vor rămâne cu datorii.

Între timp, ponderea împrumuturilor neperformante şi a celor restructurate continuă să crească şi a atins nivelul de 23,35% din totalul creditelor, respectiv 9,7 miliarde de leva (4,8 miliarde euro), la sfârşitul lui martie.

Încrederea bulgarilor în economia ţării este în scădere, în condiţiile nivelului record al preţurilor alimentelor de bază şi a creşterii şomajului, potrivit unui sondaj realizat de GfK.

Preţurile carburanţilor au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie, iar populaţia se teme şi de majorarea tarifelor la electricitate şi transporturi.

Un institut de cercetări din Sofia a avertizat pe de altă parte că economia Bulgariei este în pragul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani, din cauza crizei din zona euro care a afectat exporturile şi implicit producţia industrială.

În aceste condiţii, cererea internă a rămas principalul factor de susţinere a economiei, dar este frânată de creşterea ratei şomajului şi scăderea investiţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici