Cadavrele a 87 de migranţi au fost găsite în deşertul nigerian aproape de frontiera cu Algeria

Cadavrele a 87 de migranţi au fost găsite miercuri în deşertul nigerian, la zece kilometri de frontiera algeriană, conform unor surse concordante, citate de AFP.

903 afișări
Imaginea articolului Cadavrele a 87 de migranţi au fost găsite în deşertul nigerian aproape de frontiera cu Algeria

Cadavrele a 87 de migranţi au fost găsite în deşertul nigerian aproape de frontiera cu Algeria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste victime (7 bărbaţi, 32 de femei şi 48 de copii) se adaugă celor 5 femei şi fete care făceau parte din acelaşi grup de migranţi clandestini, ale căror rămăşiţe au fost descoperite anterior de către armata nigeriană, a afirmat o sursă din cadrul securităţii.

Toţi au murit la începutul lui octombrie într-o călătorie tragică spre Algeria care a început la sfârşitul lui septembrie, conform aceleiaşi surse.

Bilanţul a fost confirmat de Almoustapha Alhacen, responsabil al ONG-ului Aghir In'man care s-a deplasat la faţa locului pentru a cerceta rămăşiţele.

"Corpurile s-au descompus, este oribil. Le-am găsit în diverse locuri, pe o rază de 20 de kilometri şi în mici grupuri, deseori sub arbori, sau în plin soare.Uneori o mamă şi copii săi, uneori doar copii", a povestit Alhacen.

Luni, autorităţile locale nigeriene au anunţat decesul a cel puţin 35 de persoane, majoritatea femei şi copii, care au murit din cauza deshidratării în timp ce încercau să emigreze în Algeria.

Conform sursei din cadrul securităţii, 21 de persoane au supravieţuit, printre care "un bărbat care a parcurs 83 de kilometri pe jos pentru a ajunge la Arlit" (nordul Nigerului) şi "o femeie care a fost dusă la Arlit de un şofer care a întâlnit-o în deşert".

Alţi 19 migranţi au fost adăpostiţi la Tamanrasset (sudul Algeriei), destinaţia lor finală iniţială, înainte de a fi repatriaţi în Niger, a adăugat această sursă.

Nigerul, una dintre cele mai sărace state din lume, confruntat cu crize alimentare recurente, este afectat la fel ca şi alte state africane de un fenomen de emigrare. Ruta migratorie algeriană nu este la fel de frecventată ca cea către Lbia.

Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (Ocha) de la Niamey a apreciat la "aproximativ 30.000" numărul persoanelor care au migrat în Libia între martie şi august 2013 via Agadez, marele oraş din nordul Nigerului, în condiţii clandestine, adică 5.000 pe lună, majoritatea cetăţeni vest-africani, printre care numeroşi nigerieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici