Cairo: 9 morţi şi peste 100 de răniţi în confruntări între musulmani şi creştini

Confruntări violente între musulmani şi creştini s-au soldat cu nouă morţi şi peste o sută de răniţi, sâmbătă seara, într-un cartier din Cairo, alimentând tensiunile interconfesionale puternice cu care se confruntă Egiptul.

298 afișări
Imaginea articolului Cairo: 9 morţi şi peste 100 de răniţi în confruntări între musulmani şi creştini

Cairo: 9 morţi şi peste 100 de răniţi în confruntări între musulmani şi creştini (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Principalele confruntări s-au produs în jurul unei biserici din cartierul Imbaba, atacată de musulmani pe motiv că o creştină care ar vrea să se convertească la islam este închisă acolo.

O altă biserică a fost incendiată în acest cartier, unde importante efective de soldaţi şi poliţişti au fost mobilizate.

Agenţia oficială Mena a menţionat duminică dimineaţă moartea a nouă persoane şi rănirea a peste o sută, fără a preciza confesiunile victimelor.

Cel puţin cinci creştini copţi au fost ucişi în cursul unui atac lansat de "salafişti (o mişcare fundamentalistă islamistă-n.r.), care au deschis focul asupra noastră", a declarat un preot, părintele Hermina.

Militarii au tras focuri de armă în aer pentru a încerca să separe cele două tabere. Mai mulţi musulmani au aruncat cocteiluri Molotov asupra creştinilor.

Armata egipteană a promis că va acţiona ferm împotriva celor responsabili pentru aceste violenţe. Un general, care s-a exprimat la postul privat ON-TV, a subliniat că orice persoană arestată la locul acestor violenţe riscă să fie judecată în baza unei noi legi privind banditismul, care prevede sancţiuni sporite.

Armata egipteană asigură conducerea ţării de la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere, la 11 februarie, în urma unei revolte populare.

Copţii, sau creştinii din Egipt, reprezintă între 6 şi 10 la sută din populaţia egipteană, care numără în total peste 80 de milioane de persoane. Ei constituie cea mai importantă minoritate creştină din Orientul Mijlociu.

Polemicile din jurul acuzaţiilor şi dezminţirilor privind creştini copţi care ar fi închişi pentru a-i împiedica să se convertească la islam alimentează de mai multe luni intensificarea tensiunilor între comunităţi.

Copţii, prezenţi în Egipt încă de la începutul creştinismului, înaintea erei islamice, se plâng de discriminări şi de o marginalizare tot mai mare într-o societate egipteană cu o majoritate musulmană sunnită.

Sentimentul lor de insecuritate s-a agravat de la înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak, care s-a tradus printr-o vizibilitate crescută a mişcării fundamentaliste salafiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici