Cameron este incompetent în problemele europene, afirmă Sikorski într-o interceptare ilegală

Concesiile premierului britanic David Cameron faţă de eurosceptici sunt o dovadă a incompetenţei sale în problemele europene, ar fi spus ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit săptămânalului Wprost, aflat la originea unui scandal implicând interceptări ilegale.

126 afișări
Imaginea articolului Cameron este incompetent în problemele europene, afirmă Sikorski într-o interceptare ilegală

Premierul britanic David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste concesii în problema impunerii unor restricţii la acordarea unor ajutoare sociale imigranţilor "sunt fie o acţiune nereflectată, fie - şi nu este prima dată - dovada incompetenţei sale în probleme europene", ar fi spus şeful diplomaţiei poloneze într-o conversaţie cu fostul ministru al Finanţelor Jacek Rostowski, înregistrată într-un restaurant din Varşovia fără ca cei doi să ştie că sunt înregistraţi.

"El a distrus (expresie vulgară) Pactul Fiscal. Pentru că nu se pricepe, pentru că are încredere într-o propagandă idioată", a adăugat el, potrivit unei transcrieri a acestei discuţii datând din ianuarie şi publicată luni în Wprost.

Potrivit lui Sikorski, concesiunile lui Cameron faţă de eurosceptici "s-au întors împotriva lui". "Trebuia să le spună: căraţi-vă de aici, să-i convingă pe oameni, să-i izoleze. În schimb, el le-a oferit terenul pe care-l umilesc", a apreciat Sikorski.

Interlocutorul său, Rostowski, condamnă şi el dur acţiunea lui Cameron, care "nu are alt scop decât un efect de propagandă pe termen scurt".

Polonia ar accepta propunerile sale de restricţionare a ajutoarelor sociale către imigranţi numai în schimbul "unui munte de bani", dar "britancii nu ne vor da bani, iar germanii - pentru a-i păstra pe britanci (în UE) - probabil că nu ne vor da nici ei. Atunci să vezi dipari!", a mai declarat fostul ministru de Finanţe potrivit Wprost.

Politica lui Cameron se va traduce prin înfrângerea electorală a conservatorilor, preconiza el atunci.

"Cred că el va pierde aceste alegeri. Marea Britanie va ieşi (din UE). Odată ieşiţi, vor lăsa frontiera deschisă, dar nu pentru cerşetori. Nu-i vor lăsa să intre pe cerşetorii ţigani", ar mai fi apreciat Rostowski, care a plecat din post în noiembrie.

Revista Wprost a provocat o adevărată furtună politică în Polonia, dezvăluind în urmă cu aproximativ zece zile o conversaţie privată, înregistrată fără ca aceştia să ştie, între guvernatorul Băncii centrale Marek Belka şi ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz.

Sikorski şi Rostowski au amândoi legături strânse cu Marea Britanie. Şeful diplomaţiei poloneze a emigrat în această ţară în perioada comunistă, iar apoi a studiat la Oxford în acelaşi timp cu Cameron şi Boris Johnson, primarul Londrei. Rostowski s-a născut în Marea Britanie, unde şi-a făcut studiile şi a trăit până la nominalizarea sa, în 2007, în postul de ministru al Finanţelor al Poloniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici