"Camion anti-democraţie", promovat la o fabrică din Siberia

O fabrică din Siberia promovează o maşină de pompieri numită "camionul anti-democraţie", dotată cu tunuri de apă şi proiectată să intervină la reprimarea protestelor, într-o perioadă de criză marcată de intensificarea tensiunilor, relatează New York Times, în ediţia electronică.

35 afișări
Imaginea articolului "Camion anti-democraţie", promovat la o fabrică din Siberia

"Camion anti-democraţie", promovat la o fabrică din Siberia (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Îl vedem ca pe un produs cu piaţă de desfacere", a declarat Vladimir N. Kazakov, directorul fabricii. "Nu ne facem griji cine le-ar putea cumpăra. Le-am putea vinde în Israel, America sau Franţa".

Afacerea cu tunuri cu apă a devenit un fel de barometru al tensiunilor sociale din Rusia, după ce Ministerul rus de Intene a cerut ca fabrica să îşi adapteze linia de producţie pentru a putea onora comenzi rapide, dacă va fi nevoie, deşi pentru moment nu s-a înregistrat nici o comandă fermă.

Modelele de dimensiuni mai mici sunt numite Storm, iar celelalte Avalanche-Hurricane şi sunt dotate cu armură din oţel şi geamuri rezistente la atacuri cu cărămidă şi pietre, aspersoare ataşate la un rezervor cu substanţe iritante, megafoane şi binenţeles tunuri cu apă care pot acţiona pe o distanţă foarte mare.

Revolte sociale declanşate de situaţia economică au izbucnit în multe dintre fostele republici sovietice, iar în Vladivostok dealerii de maşini la mâna doua au protestat faţă de taxele mari. În Ucraina, unde zeci de mii de muncitori din industria metalurgiei au fost disponibilizaţi recent, protestatarii au ieşit în stradă, iar în Republica Moldova manifestanţii, între care mulţi tineri şomeri, au devastat sediul Parlamentului.

Rusia, o ţară devenită prosperă după mulţi ani de nelinişti postsovietice, se confruntă în prezent cu o altă perioadă de schimbări economice şi nemulţumiri sociale. Pe fondul creşterii şomajului, sunt posibile proteste şi în această ţară. "Consecinţele sociale se vor intensifica pe tot parcursul acestui an, acesta este un lucru sigur", a declarat Ievgheni Gontmaher, membru al Institutului pentru Dezvoltare Contemporană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici