Canada se declară hotărâtă să lupte împotriva terorismului, după o ameninţare a grupării Stat Islamic

Guvernul canadian şi-a reafirmat duminică hotărârea de a lupta împotriva "flagelului terorist" în Irak, la câteva ore după ce un islamist canadian a făcut apel la comiterea unor atacuri izolate pe teritoriul canadian şi le-a cerut musulmanilor să se alăture jihadului.

453 afișări
Imaginea articolului Canada se declară hotărâtă să lupte împotriva terorismului, după o ameninţare a grupării Stat Islamic

Canada se declară hotărâtă să lupte împotriva terorismului, după o ameninţare a grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Terorismul constituie o ameninţare reală şi serioasă pentru canadieni şi trebuie să rămânem vigilenţi", a declarat Steven Blaney, ministrul pentru Securitate Publică.

Această ameninţare justifică participarea forţelor armate canadiene la "coaliţia care desfăşoară în prezent atacuri aeriene" împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI), a adăugat el într-un comunicat.

Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE a postat duminică o înregistrare video în care un cetăţean canadian a cerut desfăşurarea unor operaţiuni ca represalii la atacurile aeriene ale Guvernului canadian.

Televiziunea publică din Canada, CBC, a declarat duminică seara că John Maguire, care îşi spune "Abu Anwar al-Canadi", s-a alăturat combatanţilor SI în Siria în ianuarie 2013.

El face parte dintre cele 145 de persoane care se aflau pe lista canadienilor plecaţi să se alăture jihadiştilor în Orientul Mijlociu care au încercat să plece înainte de a li se confisca paşaportul de către autorităţile canadiene.

Martin Couture-Rouleau, care la 20 octombrie a lovit cu maşina un militar canadian într-o parcare a unui supermarket din Saint-Jean sur Richelieu din Quebec, a încercat că plece în Orientul Mijlociu. El se afla, de asemenea, pe această listă şi i s-a retras paşaportul în iulie.

Pe înregistrarea video, John Maguire le cere musulmanilor canadieni să vină să se alăture jihadului sau să desfăşoare acţiuni izolate în Canada şi să "urmeze exemplul fratelui Ahmad Couture".

Convertit la islam în urmă cu un an, Martin Couture-Rouleau îşi spune "Ahmad" şi proferează teorii jihadiste, atât faţă de anturajul său, cât şi pe Internet. După gestul comis, el a sunat la poliţie pentru a-şi revendica actul înainte de a fi doborât de forţele de securitate după o cursă de urmărire.

Ministrul Sănătăţii Publice a declarat că riscul terorist este, de asemenea, motivul pentru care Guvernul lucrează "cu hotărâre la ameliorarea instrumentelor de care dispun forţele de poliţie şi serviciile de informaţii pentru o mai bună protejare a cetăţenilor" canadieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici