Canada trimite o fregată spre Libia şi pune sub sechestru bunuri ale regimului libian

Canada va trimite, miercuri, fregata Charlottetown în largul coastelor libiene, a declarat marţi premierul canadian, Stephen Harper, anunţând, în plus, că Guvernul său a pus sub sechestru averi aparţinând regimului libian.

75 afișări
Imaginea articolului Canada trimite o fregată spre Libia şi pune sub sechestru bunuri ale regimului libian

Canada trimite o fregată spre Libia şi pune sub sechestru bunuri ale regimului libian (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

El nu a precizat valoarea sau natura acestor bunuri puse sub sechestru, dar AFP a aflat, de la o sursă guvernamentală, că suma totală se apropie de 2,3 miliarde de dolari canadieni (2,36 miliarde de dolari). Prin comparaţie, Statele Unite au blocat averi libiene în valoare de 30 de miliarde de dolari.

"Ţinând cont de tulburări şi de preocupările care continuă, în regiune, HMCS Charlottetown va pleca mâine, din portul Halifax, pentru a lua parte la operaţiuni de evacuare canadiene şi internaţionale, deja aflate în curs, în Libia", a declarat Harper, în Parlament.

El nu a precizat spre care parte a coastei libiene se îndreaptă nava canadiană şi nici când va ajunge aceasta acolo.

La rândul său, Ministerul Apărării a anunţat că nava transportă 240 de soldaţi şi un elicopter.

Fregata canadiană s-ar putea alătura, săptămâna viitoare, în largul coastelor Libiei, unei nave americane, portelicopterul USS Kearsarge, care transportă şlepuri de debarcare şi care are la bord câteva sute de puşcaşi marini. Însoţit de alte nave, Kearsarge se pregătea, marţi, să intre în Calaul Suez, venind din direcţia Mării Roşii, potrivit unor oficiali americani din domeniul Apărării.

Construit în 1993, cu o lungime de 134 de metri şi deservit de un echipaj de 225 de membri, Charlottetown a efectuat, deja, în 2008, o misiune în această regiune, în Golf şi în Marea Oman, în cadrul operaţiunii americane Enduring Freedom, susţinând operaţiunile militare în Afganistan şi în Cornul Africii.

În plus, un expert canadian a declarat că forţele speciale canadiene erau "pregătite" să se mobilizeze în Libia, informaţie pe care autorităţile de la Ottawa au refuzat să o confirme, în timp ce Ministerul Apărării anunţa sosirea în Malta a unei echipe de 13 militari, însărcinaţi să participe la evacuarea străinilor.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Financiare, Fintrac, a publicat o declaraţie prin care face apel căre societăţile şi băncile canadiene la "vigilenţă" faţă de situaţia din Libia, Egipt şi Tunisia, somându-le să semnaleze orice tranzacţie suspectă.

Potrivit presei canadiene, blocarea averilor regimului libian a permis blocarea unui transfer de fonduri solicitat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici