Caniculă în India: Numărul morţilor s-a dublat în ultima săptămână

Un preot hindus din nordul Indiei spune că numărul cadavrelor aduse la un crematoriu de pe malul râului Gange s-a dublat în ultima săptămână, din cauza valului de căldură care face ravagii în unele părţi ale ţării, potrivit Reuters.

910 afișări
Imaginea articolului Caniculă în India: Numărul morţilor s-a dublat în ultima săptămână

Caniculă în India: Numărul morţilor s-a dublat în ultima săptămână

„Situaţia de aici s-a schimbat în ultimele patru-cinci zile. A ajuns la 25-30 de cadavre şi oamenii au stat aici zi şi noapte în căldură”, a declarat preotul Rajesh Pandey, care efectuează ultima împărtăşanie la crematoriu.

Superintendentul medical şef pentru Ballia, S.K. Yadav, a confirmat o creştere a numărului de internări la principalul spital districtual şi a declarat că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina cauza deceselor.

„Pacienţii care au venit aici aveau deja unele afecţiuni comorbide şi se aflau în stadii terminale”, a declarat Yadav, fără a preciza numărul deceselor.

Ziarul Indian Express a relatat că spitalul a înregistrat cel puţin 80 de decese începând cu 15 iunie, în condiţiile în care temperaturile au urcat până la aproape 45 de grade Celsius în regiune.

Decesele din Ballia au declanşat o dispută, deoarece guvernul statului de origine, Uttar Pradesh, a înlocuit un oficial de sănătate din district pentru că a spus că acestea sunt cauzate de căldură.

Miercuri, pacienţii disperaţi stăteau în faţa ventilatoarelor de răcire într-o sală de spital plină de oameni.

Brijesh Yadav, în vârstă de 28 de ani, a declarat că şi-a dus de urgenţă bunicul în vârstă de 85 de ani la spital marţi, după ce acesta s-a plâns de dificultăţi de respiraţie.

„Medicii spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza căldurii”, a spus el.

Ministrul-şef al statului, Yogi Adityanath, a ordonat oficialilor să evite întreruperile inutile de energie electrică şi să cumpere energie suplimentară dacă este necesar.

În statul vecin Bihar, cel puţin 50 de persoane au murit din cauza bolilor cauzate de căldură, a relatat postul de televiziune NDTV. Oficialii guvernului din Bihar nu au răspuns la apelurile telefonice.

India are în medie cinci până la şase episoade de caniculă pe an în părţile sale nordice, între martie şi iunie şi uneori până în iulie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge a constatat că valurile de căldură mortale, alimentate de schimbările climatice, în 2022 au făcut ca aproape 90% dintre indieni să fie mai vulnerabili la probleme de sănătate publică, la lipsa de alimente şi la un risc crescut de deces.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici