Cardinal geman demisionează, recunoscând eşecul Bisericii Catolice în „catastrofa abuzurilor sexuale”

  • Într-o scrisoare adresată Papei pe 21 mai, prelatul consideră că Biserica Catolică a ajuns la „un impas”.
  • Arhiepiscopul de München şi Freisig a refuzat luna trecută cea mai înaltă onoare a Germaniei, Crucea Federală de Merit, pe care Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a dorit să i-o acorde.
  • Papa Francisc a ordonat, la sfârşitul lunii mai o anchetă privind gestionarea cazurilor de agresiune sexuală a minorilor în eparhia de Köln.
471 afișări
Imaginea articolului Cardinal geman demisionează, recunoscând eşecul Bisericii Catolice în „catastrofa abuzurilor sexuale”

Foto: Profimedia

Reinhard Marx, arhiepiscop de München şi fost preşedinte al Conferinţei episcopale germane, i-a cerut Papei Francisc să îl elibereze de îndatoririle sale, recunoscând un „eşec” al Bisericii Catolice în „catastrofa abuzurilor sexuale” din cadrul instituţiei, a anunţat el vineri, 4 iunie, relatează Le Figaro.
 
„În esenţă, pentru mine este o chestiune de împărţire a responsabilităţii pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii bisericii din ultimele decenii”, i-a scris Marx Suveranului Pontif.
 
În această scrisoare adresată Papei pe 21 mai, prelatul consideră că Biserica Catolică a ajuns la „un impas”.
 
Marx a spus că investigaţiile şi rapoartele experţilor din ultimii 10 ani au arătat în mod consecvent că au existat „o mulţime de eşecuri personale şi erori administrative", dar şi „un eşec instituţional sau de sistem."
 
Discuţiile recente au arătat „că unele persoane din cadrul Bisericii nu vor să accepte această responsabilitate şi, prin urmare, complicitatea instituţiei şi se opun oricărui dialog de reformă şi reînnoire în legătură cu criza abuzurilor sexuale,” a mai spus el în această scrisoare.
 
Arhiepiscopul de München şi Freisig a refuzat luna trecută cea mai înaltă onoare a Germaniei, Crucea Federală de Merit, pe care Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a dorit să i-o acorde.
 
Această demisie a lui Rheinhard Marx vine în momentul în care Papa Francisc a ordonat, la sfârşitul lunii mai, o anchetă privind gestionarea cazurilor de agresiune sexuală a minorilor în eparhia de Köln, cea mai mare din Germania, zguduită de o criză gravă de luni de zile. Papa intenţionează să trimită în această lună o aşa-numită vizită apostolică pentru a investiga „posibilele erori” din această eparhie.
 
Cardinalul Woelki, un conservator din rândurile Bisericii, este acuzat în special că a acoperit de mult doi preoţi ai comunităţii religioase din Düsseldorf suspectaţi de violenţă sexuală.

Cardinalul Woelki, un conservator din rândurile Bisericii, este acuzat în special că a acoperit de mult doi preoţi ai comunităţii religioase din Düsseldorf suspectaţi de violenţă sexuală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici