Care sunt expresiile "colorate" folosite de Vladimir Putin de-a lungul timpului - exemple relevante

Premierul Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia, s-a remarcat periodic printr-un limbaj "colorat" şi formulări şocante, relatează AFP, care prezintă câteva exemple relevante.

394 afișări
Imaginea articolului Care sunt expresiile "colorate" folosite de Vladimir Putin de-a lungul timpului - exemple relevante

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP))

AMORUL PROPRIU

"Eu nu mă supăr când mă acoperiţi cu mizerii de dimineaţă până seara". (2012: către redactorul-şef al radioului opoziţiei Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov).

SILVIO BERLUSCONI

"Este unul dintre cei mai buni oameni politici ai Europei, în pofida atitudinii sale scandaloase cu femeile". (2011 - după demisia lui Silvio Berlusconi din funcţia de premier).

HILLARY CLINTON

"Primul lucru pe care l-a făcut secretarul de Stat a fost să spună că (alegerile) nu au fost corecte şi echitabile. Ea a dat tonul unor activişti de la noi. Ei au înţeles semnalul şi, cu susţinerea Departamentului de Stat, s-au pus pe treabă". (După marile manifestaţii ale opoziţiei din decembrie 2011, în urma alegerilor legislative).

ŞACALII

"Există, din nefericire, în ţara noastră oameni care sunt ca nişte şacali în faţa ambasadelor străine (...). Ei contează pe susţinerea unor fonduri străine". (2008).

CIRCUMCIZIA

"Dacă sunteţi gata să deveniţi cel mai radical dintre islamişti şi dacă sunteţi dispus să urmaţi o circumcizie, vă invit la Moscova. Vă voi recomanda să se facă operaţia astfel încât să nu mai crească la loc nimic". (2002 - către un jurnalist occidental care îl întreba despre abuzurile comise de ruşi în Cecenia).

DEMOCRAT

"Sunt un democrat pur şi absolut. De la moartea lui Mahtma Gandhi, nu mai am cu cine să vorbesc". (2007 - Putin s-a născut în 1952, la patru ani după moartea lui Gandhi).

STATELE UNITE

"Am adeseori impresia că America nu vrea aliaţi, ci vasali (...). Oamenii s-au săturat de dictatele unei singure ţări". (2011).

AVEREA PERSONALĂ

"În ceea ce priveşte eternele zvonuri privind situaţia mea financiară, am văzut câteva hârtii pe această temă. Nu sunt decât bârfe, absurdităţi. Şi le-au scos de sub nas şi le-au etalat în ziare proaste". (2008)

GALERA

"Timp de opt ani, am vâslit ca un sclav pe o galeră, zi şi noapte. Sunt mulţumit de munca mea". (2008, la încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial).

MARE PUTERE

"Rusia este o mare putere. Nu îi este teamă de nimeni". (2000)

MIHAIL HODORKOVSKI

"Are mâinile pătate de sânge". (2010 - referindu-se la fostul magnat al petrolului, opozantul Mihail Hodorkovski, care aştepta atunci al doilea proces pentru furt de petrol şi spălare de bani).

LENIN

Întrebat despre oportunitatea de a-l scoate pe Lenin din mausoleu pentru a-l înhuma în altă parte, el a declarat: "Sunt împotrivă". (2000)

LIBIA

"Kadhafi a inventat o nouă monarhie (...) bizară, dubioasă, anormală, cum vreţi să îi spuneţi. De ce ar trebui să intevenim în acest conflict? Nu mai sunt şi alte regimuri ciudate în lume? Mergem să bombardăm aceste ţări?" (2011)

MANIFESTANŢII OPOZIŢIEI

"Ştiu că li s-au dat ceva bani studenţilor. Este normal să fie plătiţi, este normal ca tinerii să câştige câţiva bani". (Declaraţie ironică la primele manifestaţii ale opoziţiei, care au reunit mii de persoane la Moscova, în decembrie 2011).

ANNA POLITKOVSKAIA

"Această jurnalistă a fost un critic acerb al puterii. Dar capacitatea sa de influenţă asupra vieţii politice în Rusia era perfect nesemnificativă". (2006, după asasinarea - încă neelucidată - a acestei jurnaliste).

PORC

"Cum îşi va trăi restul vieţii, acest porc?" (2010 - referindu-se la un spion rus trecut la americani, care a livrat secrete Statelor Unite).

TERORIŞTII

"Vom merge ca să îi ucidem până în WC". (1999 - la începutul celui de-al doilea război din Cecenia).

URSS

"Destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut". (2005)

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici