Caricaturile cu profetul Mahomed vor fi republicate într-o carte

Redactorul paginilor culturale ale cotidianului danez Jyllands-Posten, Flemming Rose, aflat la originea publicării a 12 caricaturi controversate ale profetului Mahomed, în 2005, a anunţat joi că se pregăteşte să le publice din nou, luna viitoare, într-o carte.

17 afișări
Imaginea articolului Caricaturile cu profetul Mahomed vor fi republicate într-o carte

Kurt Westergaard a realizat caricatura cea mai criticată cu Mahomed, reprezentându-l pe profet cu capul acoperit de un turban în formă de bombă cu fitilul aprins (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această carte, numită "Tavshedens tyranni" (Tirania tăcerii), va apărea la 30 septembrie, la cea de-a cincea aniversare a apariţiei desenelor satirice care au provocat proteste violente împotriva Danemarcei în lumea musulmană.

Scriitorul a respins orice idee de provocare, declarând pentru ziarul Politiken că nu face decât să "povestească istoria celor 12 desene pentru a le pune într-un context (general) privind imaginile considerate ofensatoare".

"Sunt convins că mulţi nu ştiu ce cred eu despre aceste desene. Dorinţa mea este să mă explic şi nu am decât cuvintele pentru asta", a declarat el.

Cu această carte de 499 de pagini, Flemming Rose, ameninţat de mai multe ori cu moartea, înearcă să provoace "o dezbatere mai largă care tratează în general legile privind ofensa în lume", care includ negarea Holocaustului, rasismul sau injuriile.

Desenatorul Kurt Westergaard, care a realizat caricatura cea mai criticată cu Mahomed, reprezentându-l pe profet cu capul acoperit de un turban în formă de bombă cu fitilul aprins, va publica de asemenea o carte în toamnă, reproducând acest desen, potrivit Politiken.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici