Carles Puigdemont: Dorinţa mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a declarat sâmbătă că speră să poată locui în Belgia şi le-a cerut autorităţilor spaniole să respecte democraţia şi tratatele internaţionale, înainte de hotărârea justiţiei germane privind cererea de extrădare în Spania, relatează site-ul agenţiei Reuters.

992 afișări
Imaginea articolului Carles Puigdemont: Dorinţa mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte

Carles Puigdemont: Dorinţa mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte

Puigdemont a participat la o conferinţă în Berlin, la doar o zi după ce a părăsit închisoarea din orăşelul german Neumunster. Liderul catalan a plătit cauţiunea de 75.000 de euro, este sub control judiciar şi nu are dreptul să părăsească Germania înainte de hotărârea justiţiei germane.

"Dorinţa mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte. Deocamdată voi rămâne la Berlin, este reşedinţa mea până la sfârşitul acestui proces. Nu a existat niciun plan privind arestarea mea. Planul era să revin în Belgia, dar circumstanţele s-au schimbat. Voi încerca să folosesc aceste circumstanţe pentru a continua lupta privind apărarea drepturilor mele şi ale poporului catalan", a spus fostul premier catalan.

Carles Puigdemont a cerut "eliberarea imediată" a tuturor politicienilor arestaţi pentru participarea la procesul de proclamare a independenţei Cataloniei şi a pledat pentru relansarea dialogului cu Guvernul de la Madrid.

"Este o ruşine ca în Europa să existe deţinuţi politici. Cred că Spania are nevoie de cineva care să poată acţiona ca mediator. Cerem guvernului spaniol să adopte o nouă poziţie, care să nu fie anti-europeană. Este datoria mea să călătoresc în jurul Europei pentru a explica ce s-a întâmplat în Catalonia şi în Spania. Nu putem pune în aplicare voinţa poporului întrucât guvernul spaniol ne împiedică", a spus Puigdemont.

Justiţia germană a stabilit că Puigdemont ar putea fi extrădat doar pe baza acuzaţiei de utilizare abuzivă a fondurilor publice, nu şi pentru rebeliune. O decizie în acest sens urmează să fie luată în săptămânile următoare.

Ministrul german al Justiţiei, Katarina Barley, a declarat sâmbătă că decizia de eliberare pe cauţiune a liderului separatist catalan Carles Puigdemont este "absolut corectă" şi previzibilă. Barley a adăugat că autorităţile spaniole trebuie să ofere dovezi pentru acuzaţiile de delapidare împotriva lui Puigdemont, iar acest demers "nu va fi uşor".

Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat că guvernul său va respecta o eventuală decizie a instanţelor germane de a refuza extrădarea lui Puigdemont, generând nemulţumire în rândul unor membri ai Partidului Popular.

La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017. Infracţiunea de "rebeliune" are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici