Carte conţinând caricaturile lui Mahomed publicate într-un cotidian, pusă în vânzare în Danemarca

O carte care reproduce 12 caricaturi ale lui Mahomed şi care provocase deja furia lumii musulmane a fost pusă în vânzare în Danemarca joi, de ziua aniversară a primei apariţii a acestor desene în 2005, în cotidianul Jyllands-Posten, au anunţat mai multe librării.

46 afișări
Imaginea articolului Carte conţinând caricaturile lui Mahomed publicate într-un cotidian, pusă în vânzare în Danemarca

Kurt Westergaard a realizat caricatura cea mai criticată cu Mahomed, reprezentându-l pe profet cu capul acoperit de un turban în formă de bombă cu fitilul aprins (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Da, cartea lui Flemming Rose va fi pusă în vânzare în această dimineaţă (joi), la deschidere, la ora 10.00", a declarat o angajată a librăriei Arnold Busck, din Copenhaga.

"Librăria tocmai a fost deschisă, dar, da, mai multe persoane au cerut deja cartea, credem că va fi foarte solicitată", a confirmat librăria, la ora stabilită.

Această carte intitulată "Tirania tăcerii" reproduce, potrivit editurii, prima pagină a cotidianului Jyllands-Posten, din 30 septembrie 2005, care conţinea două caricaturi ale profetului musulman Mahomed.

Apariţia cărţii, la cinci ani de la prima publicare a desenelor satirice, intervine într-un climat de ameninţări cu atentate în Danemarca, şi în special împotriva cotidianului.

Marţi, poliţia norvegiană a anunţat că un kurd irakian deţinut împreună cu doi complici începând din luna iulie, sub suspiciunea că pregăteau un atentat, a mărturisit că ţinta lor fusese cotidianul Jyllands-Posten.

Anterior, un bărbat născut în Cecenia a fost arestat la 10 septembrie, în timpul unei explozii accidentale într-un hotel, provocate de o scrisoare-capcană ce o avea asupra sa şi care era destinată cotidianului Jyllands-Posten, potrivit poliţiei.

Flemming Rose era redactorul-şef al rubricii culturale a Jyllands-Posten, în momentul publicării caricaturilor.

Pentru a încerca să minimizeze efectul publicării ultimei lui cărţi, şefa diplomaţiei daneze, Lene Espersen, a purtat discuţii miercuri seară cu 17 ambasadori ai unor ţări musulmane.

Ea le-a spus că "libertatea de exprimare în Danemarca este piatra de căpătâi a democraţiei şi că, din acest motiv, oamenii au dreptul să publice cărţi, cât timp respectă legea", a declarat un diplomat danez, Klavs Holm.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici