Casa Albă acuză Iranul că refuză să coopereze cu comunitatea internaţională

Casa Albă a acuzat miercuri Iranul că refuză să discute cu Statele Unite şi să coopereze cu comunitatea internaţională, şi, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), îşi continuă activităţile nucleare.

44 afișări
Imaginea articolului Casa Albă acuză Iranul că refuză să coopereze cu comunitatea internaţională

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uşa rămâne deschisă, dacă Iranul îşi suspendă activităţile de îmbogăţire a uraniului, dar Teheranul nu pare să vrea să ajungă acolo", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Gordon Johndroe, după publicarea unui nou raport al AIEA.

Întrebat despre semnificaţia expresiei "uşa rămâne deschisă", Johndroe a precizat că este vorba despre posibilitatea începerii de discuţii între secretarul de Stat american şi omologul său iranian şi alte propuneri internaţionale prezentate regimului de la Teheran în schimbul suspendării activităţilor de îmbogăţire a uraniului.

Administraţia americană afirmă de mai multe luni că este dispusă să negocieze cu Iranul în cazul în care acesta acceptă să renunţe la îmbogăţirea uraniului.

În pofida presiunilor exercitate de Washington şi a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU, SUA sau UE, Iranul refuză în continuare să suspende activităţile nuclare, susţinând că programul său atomic are un caracter sctrict civil.

Un raport AIEA dat publicităţii miercuri a confirmat continuarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului, precizând totodată că lipsa de cooperare a Teheranului împiedică şi clarificarea statutului programului nuclear iranian.

Un raport redactat de experţi americani şi publicat marţi la Washington constată că "politicile din trecut nu au avut rezultat", cerându-i preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, să iniţieze un dialog necondiţionat cu conducerea iraniană imediat după instalarea sa la Casa Albă.

Statele Unite şi Iranul au rupt relaţiile diplomatice în 1980, iar preşedintele George W. Bush a inclus Iranul în "axa răului". Obama a anunţat, la începutul campaniei electorale, că este dispus să înceapă un dialog necondiţionat cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dar ulterior şi-a modificat discursul, declarându-se gata pentru "o diplomaţie dură", dacă aceasta "poate servi intereselor Statelor Unite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici