Casa Albă îndeamnă demonstranţii palestinieni să se abţină de la orice violenţe. ONU recomandă Israelului să dea dovadă de prudenţă

Casa Albă îndeamnă demonstranţii palestinieni din Fâşia Gaza să se abţină de la provocări ce ar putea degenera în violenţe, iar ONU recomandă Israelului să dea dovadă de prudenţă privind folosirea forţei, în contextul în care vineri sunt programate noi proteste la frontiera regiunii cu Israelul.

254 afișări
Imaginea articolului Casa Albă îndeamnă demonstranţii palestinieni să se abţină de la orice violenţe. ONU recomandă Israelului să dea dovadă de prudenţă

Casa Albă îndeamnă demonstranţii palestinieni să se abţină de la orice violenţe. ONU recomandă Israelului să dea dovadă de prudenţă

"Statele Unite îndeamnă insistent liderii protestului să comunice în mod clar că protestatarii ar trebui să mărşăluiască paşnic, să se abţină de la orice formă de violenţă, să rămână în afara zonei tampon de 500 metri şi să nu se apropie de gardul de frontieră în nici un fel şi în niciun loc", a declarat Jason Greenblatt, reprezentantul special al preşedintelui american Donald Trump pentru negocieri internaţionale, potrivit site-ului cotidianului The Jerusalem Post.

"Condamnăm liderii şi protestatarii care îndeamnă la violenţă sau care trimit protestatari - inclusiv copii - la gardul (de la frontieră), ştiind că pot fi răniţi sau ucişi", a continuat oficialul american. "În schimb, solicităm o atenţie reînnoită a tuturor părţilor în găsirea de soluţii la provocările umanitare grave cu care se confruntă locuitorii din Fâşia Gaza", a adăuga Greenblatt.

"Solicit tuturor părţilor implicate să evite confruntărilor şi să manifeste reţinere maximă. Îndemn în mod deosebit Israelul să manifeste prudenţă deosebită în ceea priveşte folosirea forţei pentru a evita să cauzeze victime. Civilii trebuie să-şi poată exercita dreptul de manifesta în mod paşnic", se afirmă într-un comunicat emis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Protestatarii plănuiesc să incendieze mii de cauciucuri de-a lungul frontierei cu Israelul pentru a arăta lumii amploarea manifestaţiei de vineri.

Anticipând izbucnirea de noi violenţe la protestele de vineri, Ambasada Israelului la Washington a acuzat gruparea islamistă Hamas că pregăteşte "o nouă rundă de violenţe" cu "de a se infiltra cu forţa pe teritoriul suveran al Israelului prin lansarea unui asalt masiv asupra gardului de la frontieră".

Optsprezece protestatari palestinieni au fost împuşcaţi mortal, iar mii au fost răniţi în confruntări cu armata israeliană produse vinerea trecută la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici