Casa Albă solicită transferul puterii în Egipt unui guvern civil

Puterea în Egipt ar trebui transferată unui guvern civil organizat cât mai repede posibil, a anunţat vineri dimineaţă Casa Albă, într-un comunicat.

122 afișări
Imaginea articolului Casa Albă solicită transferul puterii în Egipt unui guvern civil

Casa Albă solicită transferul puterii în Egipt unui guvern civil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Considerăm că cel mai important este transferul complet al puterii către un guvern civil realizat într-o manieră corectă şi fără excluziuni şi care să răspundă aspiraţiilor legitime ale poporului egiptean, cât mai repede posibil", a afirmat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Această declaraţie vine ca urmare a protestelor care continuă de şapte zile în simbolica Piaţă Tahrir din Cairo pentru a cere încă o dată înlăturarea puterii militare.

Pe lângă înlăturarea imediată a puterii militare, manifestanţii cer găsirea responsabililor pentru moartea a 41 de persoane - dintre care 36 în Cairo -, cauzată de luptele violente între forţele de ordine şi contestatari.


Washingtonul regretă aceste victime şi încurajează autorităţile să "pornească o anchetă independentă cu privire la circumstanţele acestor decese", subliniază comunicatul lui Carney.

Rezolvarea crizei din Egipt depinde de "o soluţie sistematică, elaborată de egipteni", continuă acesta. "Statele Unite consideră că noul guvern egiptean trebuie investit imediat cu autoritate veritabilă," iar Washingtonul "va fi alături de poporul egiptean până când acesta va construi o democraţie demnă de istoria glorioasă", asigură purtătorul de cuvânt.

"Considerăm că tranziţia Egiptului către democraţie trebuie să continue, alegerile să se desfăşoare rapid şi toate măsurile trebuie luate pentru a garanta securitatea şi a evita intimidările", continuă textul.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici