Cât de des faci pauză de ţigară la serviciu? Locul în care pauza este scăzută din timpul de lucru

Funcţionarii din regiunea valonă (sudul Belgiei) trebuie semnalaţi de fiecare dată când ies la fumat, iar pauzele le sunt scăzute din timpul de lucru, a reamintit conducerea, declanşând o revoltă în rândul sindicatelor, care văd în aceste măsuri o "vânătoare de fumători".

2397 afișări
Imaginea articolului Cât de des faci pauză de ţigară la serviciu? Locul în care pauza este scăzută din timpul de lucru

Cât de des faci pauză de ţigară la serviciu? Locul în care pauza este scăzută din timpul de lucru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Regula este că atunci când cineva iese sau intră în clădire să fie trecut în pontaj", a explicat luni purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale valone, Hugo Poliart, confirmând o informaţie publicată luni de cotidianul Le Soir.

Regula pontajului este valabilă pentru cei aproximativ 10.000 de funcţionari ai administraţiei regionale care se ocupă în special de transporturi, mediu sau de căile navigabile, a explicat el, subliniind că aceasta nu vizează în mod specific fumătorii, ci şi, de exemplu, o "persoană care merge să cumpere un măr".

Nu este vorba despre o nouă dispoziţie, ci, în urma unei cereri de clarificare a unui şef de serviciu dintr-una dintre cele aproximativ 400 de secţii administrative, conducerea a amintit în această vară existenţa unei circulare care datează din 2009 şi precizează că toate ieşirile trebuie înregistrate, iar pauzele trebuie scăzute din programul de muncă, a precizat Poliart.

Potrivit oficialilor sindicali citaţi de Le Soir, controalele la intrare şi ieşire, realizate până în prezent doar ocazional, s-au generalizat, în timp ce în Belgia este interzis din 2006 fumatul la locul de muncă.

"Administraţia adoptă o logică de control şi represiune, mai degrabă decât de prevenţie", şi-a exprimat regretul un lider al sindicatului creştin CSC, Xavier Lorent.

"Este o stigmatizare a fumătorilor. Nu cred că aceasta este cea mai bună metodă pentru a lupta împotriva tabagismului", a adăugat sindicalistul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici