Cazul lui Ivan Golunov: Oficialii de la Kremlin, ŞOCAŢI de mobilizarea globală pentru susţinerea jurnalistului arestat/ „Nu credeam că voi fi martor la propria mea înmormântare”

Arestarea jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov ar putea părea, la prima vedere, doar una dintre numeroasele atacuri asupra presei libere din Rusia. Reporterul a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, pentru trafic de droguri, acuzaţiile fiind complet fabricate, potrivit unor cunoscători ai cazului, scrie CNN.

9938 afișări
Imaginea articolului Cazul lui Ivan Golunov: Oficialii de la Kremlin, ŞOCAŢI de mobilizarea globală pentru susţinerea jurnalistului arestat/ „Nu credeam că voi fi martor la propria mea înmormântare”

Cazul lui Ivan Golunov, jurnalistul arestat în Rusia

Cu toate acestea, răspunsul lumii cu privire la încarcerarea jurnalistului, a surprins oficialii de la Kremlin, informează CNN.

Pentru început, arestarea lui Golunov a stârnit un val de solidaritate din partea cominutăţii de jurnalişti. În decursul weekendului, reporterii din Rusia au protestat în faţa sediului Ministerului de Afaceri Interne, din Moscova. Protestele au continuat până luni seara.

Protestele au fost spontane şi complet neaşteptate pentru o ţară în care discursul politic este foarte controlat. Organizaţiile de presă din Rusia, cele independente cât şi cele pro-Kremlin, au susţinut cauza lui Golunov.

Trei ziare importante din Rusia şi-au arătat sprijinul, luni, prin publicarea unor ediţii indentice, pe prima pagină fiind titlul „Eu sunt/ Noi suntem Ivan Golunov”.

Fraza este reminescentă cazului „Je suis Charlie”, sloganul devenit viral după atacul armat din 2015, de la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo, din Franţa.

La fel de surprinzător a fost şi sprijinul din partea vedetelor şi artiştilor din Rusia. Numeroase celebrităţi ruseşti au postat filmări prin care cereau eliberarea lui Golunov, susţinând că acest caz reprezintă un test important pentru legea din ţară.

„Este crucial ca Ivan Golunov să fie eliberat, nu doar pentru el şi familia sa”, a spus rapper-ul Oxxxymiron (Miron Fedorov). „Este crucial pentru întreaga societate şi pentru noi toţi. În cazul în care curajul va continua să fie pedepsit, iar tirania va fi lăudată, niciunul dintre noi nu are viitor”, continua vedeta.

Muzicianul Andrey Makarevich, veteran al rock-ului din Rusia, a înregistrat o filmare în care îşi anunţă sprijinul pentru jurnalist, susţinând că „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca această oroare să ia sfârşit”. Trupa lui era programată să susţină un concert în Piaţa Roşie din Moscova pentru a sărbători Ziua Naţională a Rusiei, dar acesta a fost anulat, după ce muzicianul a primit un „telefon”, scrie acesta pe Facebook.

Numeroase persoane publice şi-au arătat sprijinul pentru jurnalist. Fekla Tolstoy, o personalitate TV, s-a inspirat din scrierile lui Lev Tolstoy pentru a explica motivele pentru care acest caz înseamnă aşa de mult pentru ruşi.

„Nu este doar cel mai recent atac asupra dreptului de liberă exprimăre, este şi un semnal pentru noi: oricine poate fi arestat”, a spus femeia. „Nu putem accepta acest lucru”, a adăugat Fekla Tolstoy.

Kremlin recunoaşte informaţiile contradictorii

Ivan Golunov este cunoscut pentru investigaţiile sale ample privind crimele şi corupţia din Moscova. Printre altele, jurnalistul a cercetat modul în care membri ai familiei primarului adjunct din Moscova  au cumpărat nouă apartamente de lux în decurs de o singură zi.

Forţele de ordine din Rusia au fost criticate pentru corupţie, iar felul în care a fost tratat cazul a amplificat suspiciunile că acuzaţiile împotriva jurnalistului ar fi false.

Golunov a fost arestat joi şi acuzat de intenţia de vânzare de droguri în cantintăţi mari. Poliţia a publicat imagini din interiorul apartamentului jurnalistului care arătau un laborator de droguri, dar mai târziu au retras informaţiile, susţinânc că majoritatea imaginilor nu erau din locuinţa lui Golunov.

Chiar şi oficialii de la Kremlin au recunoscut informaţiile contradictorii prezentate în acest caz.

„Am fost atenţi la rectificările care au fost publicate şi ştim că există anumite chestiuni care trebuie clarificate”, a declarant Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Dacă va fi condamndat, jurnalistul ar putea primi între 10 şi 20 de închisoare. Angajatorul acestuia, Meduza, precum şi alte publicaţii au pus la îndoială acuzaţiile şi au criticat tratamentul primit de acesta în custodia poliţiei.

Medicul care l-a examinat pe jurnalist în custodia poliţiei a spus că acesta suferise o contuzie, coaste rupte şi prezenta vănătăi.

Golunov, vizibil emoţionat, a vorbit în instanţă. „Este foarte greu, este ca un film”, a spus înainte să înceapă să plângă. „Nu credeam că voi fi martor la propria mea înmormântare”, a adăugat acesta.

Suporterii jurnalistului ar avea programat un mars în centrul Moscovei pentru miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici