Cazul soldaţilor americani care au urinat pe cadavrele unor afgani: Doi sergenţi au fost inculpaţi

Doi sergenţi din corpul puşcaşilor marini americani au fost inculpaţi pentru presupusa implicare în scandalul provocat de o înregistrare video publicată pe Internet în care apar soldaţi care urinează pe cadavrele a trei afgani, a anunţat luni Pentagonul.

339 afișări
Imaginea articolului Cazul soldaţilor americani care au urinat pe cadavrele unor afgani: Doi sergenţi au fost inculpaţi

Cazul soldaţilor americani care au urinat pe cadavrele unor afgani: Doi sergenţi au fost inculpaţi (Imagine: Captură video)

Anunţul acestor inculpări de către justiţia americană, la o lună de la sancţiunile administrative aplicate altor trei protagonişti, intervine în timp ce lumea musulmană este zguduită de peste o săptămână de un val de proteste antiamericane după difuzarea pe Internet a unui film denigrator la adresa islamului şi realizat în Statele Unite.

Cei doi sergenţi, Joseph Chamblin şi Edward Deptola, sunt acuzaţi pentru implicarea lor în caz şi pentru că au "apărut în fotografii neautorizate cu victime umane", a subliniat corpul de elită al armatei americane într-un comunicat.

Aceştia aparţin unei unităţi de trăgători de elită ai batalionului 3 din al doilea Regiment al puşcaşilor marini, cu baza la Camp Lejeune (Carolina de Nord, sud-est).

Justiţia militară susţine mai ales că aceştia au eşuat în misiunea lor de îndrumare a puşcaşilor marini aflaţi sub comanda lor, însă sunt acuzaţi şi pentru distrugerea abuzivă a locuinţelor şi utilizarea neautorizată a armelor de foc, inclusiv a lansatoarelor de grenade, adaugă comunicatul care precizează că inculparea a avut loc vineri.

Faptele au avut loc la 27 iulie 2011 în cadrul unei operaţiuni împotriva insurecţiei talibane din districtul Musa Qala din Helmand (sud-vestul Afganistanului), însă nu au fost făcute publice până la 11 ianuarie o dată cu apariţia pe Internet a unei înregistrări video.

În acest video, patru soldaţi tineri urinează, râzând, pe cadavrele însângerate a trei afgani. Imaginile au făcut înconjurul lumii şi au îngrozit principalii responsabili politici şi militari americani, consternaţi de un act "lamentabil", conform termenilor folosiţi de secretarul Apărării Leon Panetta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici