Ce înseamnă Z şi V, simboluri aflate pe tancurile ruseşti din Ucraina

Litere şi simboluri ies în evidenţă pe vehiculele militare ale Moscovei: pentru unii au o semnificaţie patriotică, pentru alţii reprezintă un semn de recunoaştere a batalioanelor.

45987 afișări
Imaginea articolului Ce înseamnă Z şi V, simboluri aflate pe tancurile ruseşti din Ucraina

Ce înseamnă Z şi V, simboluri aflate pe tancurile ruseşti din Ucraina

Un „Z” desenat pe vehiculele şi furgonetele blindate ruseşti din Ucraina a fost observat încă din primele ore ale invaziei şi, în timp ce mulţi din Occident îl consideră semnul sinistru al masacrului poporului ucrainean, în Rusia a devenit simbolul „operaţiunii speciale militare”, care, potrivit lui Putin şi adepţilor săi, are ca obiectiv „deznazificarea Ucrainei”.

„Z” este un gest patriotic de sprijin pentru soldaţi şi pentru deciziile lui Putin. Nu sunt doar ruşii curajoşi care, cu miile, de la Sankt Petersburg la Moscova la Novosibirsk, ies în stradă şi riscă ani de închisoare pentru a spune „nu războiului”. Opinia publică rusă este formată şi din cetăţeni care cred în propaganda lui Putin şi care în aceste ore expun „Z” pe geamul din spate al maşinii, îl pictează pe dubă sau îl afişează cu mândrie pe trening în momentul ceremoniei de premiere. (la fel ca sportivul rus Ivan Kuliak, care a câştigat medalia de bronz la Cupa Mondială din Qatar şi a urcat pe podium expunând „Z”-ul tancurilor, chiar lângă ucraineanul Illia Kovtun, medaliat de aur).

Z - Vest, V - Est

În primele zile ale invaziei, experţii militari au sugerat că „Z” şi, de asemenea, „V” de pe vehiculele militare ruseşti din Ucraina erau semne de recunoaştere a batalioanelor care participaseră cu câteva săptămâni mai devreme la exerciţiile din Belarus: „Z " înseamnă Zapad (vest) şi "V" pentru Vostok (est). Cele mai frecvente sunt „Z-urile”.

Cercetătorul rus Kamil Galeev, care a ajuns în închisoare în timpul protestelor din 2020, astăzi activând la Centrul Wilson din Washington, a pus pe Twitter câteva poze cu „Z”-ul din Rusia: un grup de militanţi ameninţători cu steaguri ruseşti şi tricouri negre. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici