CE şi-a consolidat măsurile de securitate, după informaţii privind ameninţări islamiste

Comisia Europeană şi-a consolidat măsurile de securitate după informaţii privind existenţa unor ameninţări din partea islamiştilor, afirmând însă că nu deţine detalii cu privire la "ameninţări specifice" vizând sediul de la Bruxelles.

87 afișări
Imaginea articolului CE şi-a consolidat măsurile de securitate, după informaţii privind ameninţări islamiste

CE şi-a consolidat măsurile de securitate, după informaţii privind ameninţări islamiste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul belgian l'Echo a anunţat, sâmbătă, că autorităţile belgiene au dejucat mai multe atentate pregătite de extremiştii care s-au întors în Belgia după ce au luptat în Siria. La rândul său, televiziunea publică olandeză NOS a anunţat că cel puţin două dintre persoanele arestate de autorităţile belgiene veneau de la Haga, iar una dintre posibilele ţinte era clădirea Comisiei Europene de la Bruxelles.

"Două persoane au fost inculpate la 7 august şi plasate sub arest pentru participare la un grup terorist, finanţarea terorismului şi încălcarea legislaţiei cu privire la regimul armelor într-un context terorist", a anunţat, luni, Parchetul federal belgian.

Instituţia a adăugat într-un comunicat că, "deocamdată, nu există informaţii concrete" cu privire la "evitarea pregătirii unui atentat cu bombă vizând clădirea Comisiei Europene". "În schimb, s-a stabilit (...) că anumite persoane locuiau la o adresă aflată în apropierea unor instituţii europene", arată comunicatul Parchetului federal belgian.

Comisia Europeană a reafirmat, de asemenea, că "nu a primit nicio informaţie cu privire la existenţa unor ameninţări specifice". "Am luat legătura cu autorităţile belgiene, care au confirmat că nu sunt la curent cu vreo ameninţare specifică la adresa Comisiei Europene", a declarat purtătorul de cuvânt, Jonathan Todd, într-o conferinţă de presă.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis consolidarea măsurilor de securitate. Într-un email intern, comisarul european pentru probleme de securitate a anunţat că a "decis ridicarea nivelului de securitate în clădirile Comisiei", potrivit agenţiei Belga.

"Nicio ameninţare specifică nu a fost identificată la adresa Comisiei sau a angajaţilor", a asigurat comisarul pentru afaceri instituţionale, Maros Sefcovic. "Vă asigur că au fost luate toate măsurile necesare, atât în vederea anticipării ameninţărilor, cât şi pentru a reacţiona", a afirmat el. "În actualul climat internaţional, din precauţie, am decis creşterea nivelului de securitate în clădirile Comisiei. Dacă va fi necesar, măsuri de securitate suplimentare vor fi luate", a adăugat el.

Clădirile Comisiei Europene de la Bruxelles adăpostesc birourile comisarilor, dar şi mai multe mii de funcţionari europeni. Controale de securitate au fost organizate luni la intrarea în sediul Comisiei, deşi, în mod obişnuit, permisele de acces sunt verificate în interiorul instituţiei.

De asemenea, Parchetul belgian a afirmat că informaţiile publicate luni în presa belgiană privind descoperirea de explozbili în urma unor percheziţii "nu sunt corecte". În schimb, "în urma unor percheziţii desfăşurate în Olanda, au fost descoperite materiale care ar fi putut fi folosite la fabricarea unui dispozitiv exploziv", a adăugat Parchetul belgian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici