Cea mai dificilă zi a procesului lui Breivik: Criminalul din Oslo vorbeşte despre masacrul de pe Insula Utoya. Ţinta principală era decapitarea premierului laburist Gro Harlem

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, şi-a reluat mărturiile vineri, în cea de a cincea zi de proces, în cursul căreia vorbeşte despre masacrul de pe Insula Utoya, riscând, potrivit avocatului său, să şocheze asistenţa.

932 afișări
Imaginea articolului Cea mai dificilă zi a procesului lui Breivik: Criminalul din Oslo vorbeşte despre masacrul de pe Insula Utoya. Ţinta principală era decapitarea premierului laburist Gro Harlem

Cea mai dificilă zi a procesului lui Breivik: Criminalul din Oslo vorbeşte despre masacrul de pe Insula Utoya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cea de a cincea zi a procesului, Breivik vorbeşte în detaliu asupra tirului pe care l-a executat timp de aproximativ 75 de minute, pe 22 iulie 2011, în care a omorât 69 de persoane, mai ales adolescenţi, dintre sutele de tineri laburişti reuniţi pe insulă în cadrul unei tabere de vară.

În acea zi el a amplasat, totodată, o bombă lângă sediul Guvernului norvegian de centru-dreapta, ucigând alte opt persoane.

Declarându-se împotriva "elitelor" care permit "islamizarea" Europei, Breivik a recunoscut faptele de care este acuzat, dar refuză să pledeze vinovat.

"Mâine (vineri) va fi, probabil, ziua cea mai dificilă", a declarat joi seara Geir Lippestad, avocatul extremistului de dreapta.

Planul său original pentru atacul de pe Insula Utoya era să îşi sincronizeze sosirea pe insulă cu o vizită a fostului premier laburist norvenian Gro Harlem Brundtland. Breivik a declarat în faţa completului de judecată că plănuia să îi pună cătuşe şi s-o decapiteze cu baioneta de la puşca sa, în timp ce ar fi filmat execuţia cu un telefon iPhone. De asemenea, el anticipa să ucidă în această "operaţiune" toate cele 564 de persoane care participau la o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insulă.

"Planul era să-i tai capul cu (baioneta) în timp ce citeam un text, iar ulterior să postez filmul pe Internet", a declarat extremistul de dreapta. Brundtland a fost "ţinta principală", a subliniat el, adăugând că plănuia să îi determine pe participanţii la tabără să intre cu toţii în apă şi să se înece.

Însă Brundtland a părăsit insula înainte de sosirea lui Breivik.

Problema sănătăţii mentale a lui Breivik, declarat iresponsabil din punct de vedere penal în urma unei prime expertiza psihiatrice, iar ulterior declarat responsabil în urma unei contraexpertize, este centrală în cadrul acestui proces care urmează să dureze zece săptămâni.

În cazul în care va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, el riscă o internare din motive psihiatrice pe viaţă. Dacă va fi declarat responsabil penal, Breivik riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă ce ar putea fi prelungită, ulterior, atât timp cât va fi considerat periculos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici