Cea mai importantă publicaţie pro-democraţie din Hong Kong se închide, în contextul unui asalt dur asupra jurnaliştilor

  • Cel mai important ziar pro-democraţie din Hong Kong, Apple Daily, a anunţat că se închide.
  • Publicaţia se închide în contextul în care autorităţile au acuzat jurnaliştii că au încălcat controversata lege a securităţii naţionale a oraşului.
  • Reactorul şef şi alte cinci persoane din conducere au fost reţinute.
  • Fondatorul publicaţiei se află deja în închisoare, fiind acuzat de complicitate cu forţele străine şi punerea în pericol a securităţii naţionale.
231 afișări
Imaginea articolului Cea mai importantă publicaţie pro-democraţie din Hong Kong se închide, în contextul unui asalt dur asupra jurnaliştilor

Sursă FOTO: profimediaimages.ro

Next Media a anunţat, miercuri, că Apple Daily, publicaţia sa principală şi cel mai important ziar pro-democraţie din Hong Kong, îşi va publica joi ultimul număr, în contextul unui asalt fără precedent asupra jurnaliştilor.

Reactorul şef şi alte cinci persoane din conducere au fost reţinute. De asemenea, active de milioane de dolari au fost îngheţate. Platforma online a publicaţiei va înceta să funcţioneze în aceeaşi zi, potrivit unui comunicat de presă al companiei, citat de CNN.

Închiderea Apple Daily induce teamă în rândul industriei media şi contrazice afirmaţiile autorităţile potrivit cărora noua legislaţie nu va diminua libertatea presei.

Anul trecut, Partidul Comunist din China a decis să aducă în Hong Kong linia sa autoritară prin introducerea unei legi de securitate naţională. Aceasta prevede închisoare pe viaţă pentru oricine este acuzat de autorităţi de terorism, subversiune, separatism şi complicitate cu forţe străine.

Preorgativa interpretării legii aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

De la intrarea în vigoare a legii, Apple Daily a fost o ţintă. Fondatorul ziarului, Jimmy Lai, se află deja în închisoare pentru participarea la protestele pro-democraţie, fiind acuzat de complicitate cu forţele străine şi punerea în pericol a securităţii naţionale.

Sute de poliţişti au făcut percheziţii în birourile publicaţiei. Jurnaliştii au fost controlaţi şi împiedicaţi să se întoarcă în birou, iar computerele le-au fost examinate şi confiscate. Percheziţiile au continuat şi la locuinţele jurnaliştilor.

În urma percheziţiilor şi arestărilor, locuitorii din Hong Kong au cumpărat ziarul, vineri, 18 iunie, într-un număr mult mai mare, astfel încât acesta a ajuns la 500.000 de exemplare, faţă de cel normal, de 80.000 de exemplare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici