Cea mai mare bancă din Ucraina închide temporar sucursalele din estul ţării, din cauza violenţelor

Cea mai mare bancă din Ucraina, Privatbank, a închis temporar sucursalele din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii proruşi, întrucât nu mai poate opera tranzacţii cu numerar în aceste zone, în care criminalitatea foarte ridicată poate pune în pericol vieţile angajaţilor.

183 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare bancă din Ucraina închide temporar sucursalele din estul ţării, din cauza violenţelor

Cea mai mare bancă din Ucraina închide temporar sucursalele din estul ţării, din cauza violenţelor (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Privatbank a fost vizată în mod deosebit de atacuri ale separatiştilor proruşi, după ce miliardarul Igor Kolomoiski, coproprietar al instituţiei de credit, a fost numit de executivul de la Kiev ca guvernator al regiunii învecinate Dnipropetrovsk şi a anunţat rapid o recompensă de 10.000 de dolari pe capul "sabotorilor" ruşi.

Rebelii, care afirmă că vor independenţă faţă de Kiev, au dat foc sâmbătă unei sucursale a băncii în oraşul Mariuopol din regiunea Doneţk şi au jefuit un camion special care transporta bani săptămâna trecută în Horilvka, scrie Reuters.

"În actuala situaţie, nu putem şi nu avem dreptul de a cere oamenilor să meargă la serviciu în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde persoane înarmate pătrund în sucursalele bancare şi atacă în oraşe autovehicule pentru transportul de valori", se arată într-un comunicat al Privatbank.

Clienţii îşi pot accesa conturile prin intermediul internetului şi dispozitivelor mobile, pot folosi în continuare cardurile în magazine şi să opereze tranzacţii fără retrageri de numerar la terminale.

"În ultimele 10 zile, 38 de ATM-uri, 24 de sucursale şi 11 camioane de colectare de bani au suferit distrugeri de pe urma incendiilor şi atacurilor în oraşele Doneţk şi Lugansk", a informat Privatbank, adăugând că instituţia de credit procesează tranzacţii pentru peste 400.000 de pensii şi ajutoare sociale de care beneficiază mai mult de 220.000 de persoane din ambele regiuni controlate de separatişti.

În Dnipropetrovsk, unde este guvernator Kolomoiski, liderul unei miliţii regionale a anunţat recompense şi pentru armele predate de populaţie, variind între 1.000 şi 2.000 de dolari.

Regiunea Dnipropetrovsk a rămas liniştită în timp ce în Lugansk şi Doneţk separatiştii proruşi au început din aprilie să preia controlul unor teritorii întinse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici