CEDO apreciază că arestarea şi plasarea în detenţie a lui Iuri Luţenko, în 2010, a fost arbitrară

Arestarea în 2010 a fostului ministru şi opozant ucrainean Iuri Luţenko şi plasarea sa în detenţie înainte de a fi judecat au fost arbitrare şi au avut menirea de a-l "pedepsi", a apreciat marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

226 afișări
Imaginea articolului CEDO apreciază că arestarea şi plasarea în detenţie a lui Iuri Luţenko, în 2010, a fost arbitrară

CEDO apreciază că arestarea şi plasarea în detenţie a lui Iuri Luţenko, în 2010, a fost arbitrară (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Figură marcantă a Revoluţiei Portocalii din 2004, fostul ministru de Interne al Guvernului Iulia Timoşenko a fost condamnat la sfârşitul lui februarie la Kiev la patru ani de închisoare pentru deturnare de bunuri şi abuz de putere.

Cererea depusă la Curtea de la Strasbourg se referea la circumstanţele arestării lui Luţenko, la 26 decembrie 2010, şi la condiţiile arestării preventive, motivate "prin necesitatea de a-l elimina din viaţa politică", potrivit avocaţilor. Dar potrivit Guvernului ucrainean, detenţia fostului ministru trebuia să îl împiedice să facă presiuni asupra martorilor din proces.

Magistraţii europeni au precizat că "arestarea lui Luţenko a fost arbitrară, că nu a fost dat niciun motiv valabil pentru arestarea sa, iar legalitatea detenţiei sale nu a fost niciodată supusă unui control adecvat".

Curtea a apreciat totodată că "apariţiile în presă ale solicitantului", care constituiau unul dintre motivele arestării sale, nu se aplică în cazul unui politician de vază.

"Ne-am fi aşteptat să îşi exprime punctul de vedere referitor la procedură şi ca opiniile lui să îi intereseze atât pe susţinătorii săi cât şi pe adversari", a explicat Curtea. Arestarea sa este o "mărturie clară a unei tentative a autorităţilor de a-l sancţiona pe Luţenko", a adăugat aceasta.

Luţenko a fost condamnat la 27 februarie pentru că ar fi mărit în mod ilegal pensia şoferului său şi pentru că l-ar fi ajutat să obţină în mod gratuit un apartament. Decizia a fost confirmată prin apel la 16 mai.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi mai multe state occidentale au denunţat această condamnare, pronunţată după cea a Iuliei Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere".

Aceasta a depus la rândul ei o cerere la CEDO în august 2011, afirmând că detenţia şi condamnarea ei sunt motivate politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici