CEDO: Deputaţii moldoveni cu cetăţenie română nu pot fi constrânşi să renunţe la aceasta

Deputaţii moldoveni care deţin şi cetăţenie română nu pot fi obligaţi să renunţe la aceasta pentru a rămâne în funcţii, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

34 afișări
Imaginea articolului CEDO: Deputaţii moldoveni cu cetăţenie română nu pot fi constrânşi să renunţe la aceasta

CEDO: Deputaţii moldoveni cu cetăţenie română nu pot fi constrânşi să renunţe la aceasta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legislaţia Republicii Moldova le interzice din 2008 deputaţilor să îşi exercite mandatul dacă deţin dublă cetăţenie.

Judecătorii CEDO, sesizaţi de deputatul Alexandru Tănase, indignat că a fost forţat să renunţe la cetăţenia română pentru a deveni parlamentar, a remarcat că toţi deputaţii afectaţi de această interdicţie sunt din fosta opoziţie.

"Majoritatea moldovenilor au dublă cetăţenie şi aceste persoane au dreptul să fie reprezentate de deputaţi care să le exprime preocupările", au argumentat magistraţii CEDO.

Autorităţile de la Chişinău au explicat că scopul legii din 2008 era să asigure "loialitatea" deputaţilor faţă de statul moldovean.

"Faptul că deputaţii moldoveni cu dublă cetăţenie pot opta să susţină un proiect politic pe care unii îl consideră incompatibil cu principiile actuale ale statului moldovean nu înseamnă că încalcă regulile democratice", precizează CEDO.

Din această cauză, dispoziţiile legii din 2008 sunt "disproporţionate" şi încalcă dreptul la alegeri libere, încheie CEDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici