CEDO va discuta reclamaţia împotriva României, depusă de sauditul suspectat de terorism al-Nashiri

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) va discuta, pe data de 29 iunie, reclamaţia depusă împotriva României de sauditul Abd al Rahim al-Nashiri, care reclamă detenţia secretă, rele tratamente aplicate, precum şi procedura de extrădare, se arată într-un document publicat pe site-ul CEDO.

856 afișări
Imaginea articolului CEDO va discuta reclamaţia împotriva României, depusă de sauditul suspectat de terorism al-Nashiri

CEDO va discuta reclamaţia împotriva României, depusă de sauditul suspectat de terorism al-Nashiri (Imagine: Shutterstock)

Reclamantul, Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, este un cetăţean saudit acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole (comis în anul 2000, în Yemen), şi este deţinut în prezent la penitenciarul american de la Guantanamo Bay.

Al Nashiri afirmă că a fost victima unei "extrădări extraordinare" efectuată de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), mai exact, arestarea şi transferul extrajudiciar către centre de detenţie secrete aflate în mai multe starte, inclusiv România şi Polonia, se mai arată în documentul citat.

Acesta spune că a fost închis într-un centru de detenţie secret din România începând din data de 12 aprilie 2004 şi până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, după care a for transferat la penitenciarul american Guantanamo Bay, pentru a fi interogat, timp în care a fost torturat.

Sauditul reclamă regimul de detenţie secretă, rele tratamente aplicate cât timp s-a aflat în România sub custodie americană, precum şi procedura de extrădare din România. Al Nashiri acuză că, permitând tortura, aplicarea de rele tratamente şi detenţia secretă pe teritoriul ţării, România a încălcat mai multe prevederi ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, anume articolul 3 (interzicerea torturii), articolul 5 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi articolul 8 (dreptul la respect pentru viaţa privată şi familială).

Cazul a fost înaintat Curţii Europene pentru Drepturile Omului în data de 1 iunie 2012.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici