Cehia i-a oferit azil politic soţului Iuliei Timoşenko

Soţul fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în prezent în opoziţie şi condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a cerut azil în Cehia.

610 afișări
Imaginea articolului Cehia i-a oferit azil politic soţului Iuliei Timoşenko

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa ucraineană relatase că Oleksandr Timoşenko solicitase azil politic în Cehia la sfârşitul anului 2011.

În urmă cu un an, Praga i-a acordat azil lui Bogdan Danilişin, ministrul Economiei în timpul guvernului Timoşenko, ceea ce a provocat un conflict diplomatic între cele două ţări şi a dus la expulzarea a doi diplomaţi cehi din Ucraina, sub acuzaţia de spionaj.

Aflată în închisoare din august 2011, Iulia Timşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, în octombrie, pentru că atunci când era premier a semnat cu Rusia acorduri privind livrarea de gaze, considerate nefavorabile pentru ţara sa.

Fostul premier, ţinta mai multor anchete judiciare, nu a încetat să denunţe aceste acuzaţii, considerând că Viktor Ianukovici, care a învins-o la alegerile prezidenţiale din 2010, încearcă să se debaraseze de principalul lui adversar politic.

Ministerul ceh de Interne a confirmat că solicitarea de azil a fost aprobată vineri.

Anul trecut, Cehia i-a oferit azil politic lui Bogdan Danilişin, fost ministru al Economiei în Cabinetul condus de Iulia Timoşenko.

Uniunea Europeană consideră că acest caz are la bază motivaţii politice.



Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici