Cei 19 ostatici răpiţi în Egipt ar fi fost duşi în Libia

Răpitorii celor 11 turişti occidentali, printre care se numără şi o româncă, au transportat joi grupul de ostatici pe teritoriul libian, a declarat un purtător de cuvânt sudanez.

21 afișări
Imaginea articolului Cei 19 ostatici răpiţi în Egipt ar fi fost duşi în Libia

Cei 19 ostatici răpiţi în Egipt ar fi fost duşi în Libia

Turiştii - cinci germani, cinci italieni şi o româncă - au fost răpiţi săptămâna trecută în timp ce participau la un safari în sud-vestul Egiptului. Ei au fost în Sudan până joi.

"Grupul s-a deplasat către graniţa libiană şi apoi a traversat frontiera şi acum se află la 13 - 15 kilometri în interiorul Libiei", a declarat Ali Youssef Ahmed, şeful de protocol al Ministerului sudanez de Externe.

Egiptul poartă discuţii directe cu răpitorii, iar negociatorii sunt optimişti cu privire la un "rezultat pozitiv" în curând, a declarat joi o sursă guvernamentală egipteană.

Guvernul sudanez a anunţat marţi că ostaticii fuseseră localizaţi în zona muntoasă Jebel Oweinat, la frontiera dintre Egipt, Sudan şi Libia. Autorităţile egiptene susţin că răpitorii cer o mare sumă de bani, o sursă precizând că ar fi vorba de şase milioane de euro. "Autorităţile libiene au fost informate şi urmăresc deplasările grupului", a precizat Ahmed.

Guvernul sudanez are indicii conform cărora răpitorii ar face parte din grupurile insurgente active în regiunea Darfur (vestul Sudanului). Indiciile se referă la limba pe care o vorbesc şi la ruta folosită pentru a ajunge din Egipt în Sudan.

Au existat informaţii contradictorii despre identităţile răpitorilor, autorităţile egiptene afirmând că ar putea fi din Sudan sau Ciad, iar Guvernul de la Khartoum susţinând că sunt egipteni.

Egiptul şi Germania poartă negocieri cu răpitorii prin intermediul telefoanelor şi sunt optimişti în legătură cu ajungerea la un rezultat "favorabil" în curând, a declarat o sursă egipteană.

O convorbire telefonică a avut loc joi dimineaţă, dar deocamdată nu există detalii. Întrebat care este starea ostaticilor, oficialul sudanez a răspuns: "Informaţiile de până acum arată că nimeni nu a fost rănit. Nu există victime".

Răpitorii au ameninţat că îi vor ucide pe ostatici dacă autorităţile vor declanşa operaţiuni pentru eliberarea lor, deşi ministrul egiptean al Turismului a negat ulterior că ar fi fost astfel de ameninţări.

MAE nu confirmă sau infirmă prezenţa ostaticilor în Libia

MAE nu confirmă sau infirmă prezenţa ostaticilor în Libia, a precizat, joi, Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX, adăugând că "nu au fost înregistrate evoluţii care să poată fi făcute publice".

MAE a adăugat că autorităţile române continuă eforturile pentru eliberarea ostaticilor, în strânsă colaborare cu autorităţile egiptene, germane şi italiene.

Nu au fost înregistrate evoluţii care să poată fi făcute publice, conchide Ministerul de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici