Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în Chile au sărbătorit Ziua Independenţei - VIDEO

Chilienii au sărbătorit sâmbătă 200 de ani de la demararea procesului de independenţă cu gândul la cei 33 de mineri blocaţi de aproape o lună şi jumătate la 700 de metri sub pământ, care au cântat imnul naţional alături de restul ţării.

77 afișări
Imaginea articolului Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în Chile au sărbătorit Ziua Independenţei - VIDEO

Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în Chile au sărbătorit Ziua Independenţei

"Ne-ar fi plăcut să îi avem aici de 18 (septembrie). Lucrările de salvare progresează" la mina de aur şi cupru San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago, a declarat preşedintele chilian, Sebastian Pinera.

Şeful statului a precizat că operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri blocaţi de la 5 august în subteran se va numi "Profetul Ionas", afirmând că acesta a "fost salvat din pântecele unei balene, iar ei vor fi salvaţi din pântecele muntelui".

Minerii au intonat imnul naţional la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), alături de restul ţării cu 17 milioane de locuitori, apoi familiile au ridicat cu emoţie un drapel trimis de cei 33 şi semnat de fiecare dintre ei.

Autorităţile au exclus organizarea unor festivităţi în apropierea minei, deoarece este "o zonă de salvare".

Dar în zona din apropiere, în tabăra Esperanza unde familiile stau de la accidentul din 5 august, când minerii au rămas blocaţi, erau arborate drapele şi baloane în culorile naţionale alb, roşu şi albastru.

Un prim utilaj a reuşit să sape până la 630 de metri sub pământ, vineri, ajungând la minerii blocaţi, dar va fi nevoie de încă şase săptămâni pentru a lărgi acest tunel şi a-i scoate de acolo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici