Cel mai important proces din Egipt: Peste 1.200 de manifestanţi pro-Morsi, judecaţi

Peste 1.200 de susţinători ai preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, destituit în iulie de armată, vor fi judecaţi începând de sâmbătă pentru violenţe comise în august 2013, când militari şi poliţişti au dispersat într-o baie de sânge reuniuni islamiste, au anunţat surse judiciare.

149 afișări
Imaginea articolului Cel mai important proces din Egipt: Peste 1.200 de manifestanţi pro-Morsi, judecaţi

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima dată când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur dosar, în contextul în care numeroase procese vizează islamişti după destituirea, pe 3 iulie, a lui Mohamed Morsi, singurul şef de stat ales democratic în Egipt.

După înlăturarea lui Morsi de la putere, noile autorităţi egiptene au lansat o represiune continuă împotriva susţinătorilor săi, soldată cu cel puţin 1.400 de morţi, potrivit Amnesty International, aproape jumătate dintre ei fiind ucişi pe 14 august, în timpul dispersării a două reuniuni pro-Morsi, la Cairo. În plus, în opt luni, mii de islamişti au fost arestaţi şi sunt în prezent judecaţi, la fel ca Mohamed Morsi şi aproape toţi liderii confreriei sale, Fraţii Musulmani.

Printre coacuzaţii procesului de sâmbătă, care se va deschide în guvernoratul Minya, la sud de Cairo, figurează liderul suprem al Fraţilor Musulmani, Mohammed Badie.

Alături de cei peste 1.200 de acuzaţi, el trebuie să răspundă, în special, pentru comitere de violenţe şi atacuri împotriva unor persoane şi bunuri publice.

După destituirea lui Mohamed Morsi, susţinătorii săi ies pe străzi frecvent pentru a reclama revenirea sa la putere. Reuniunile lor degenerează adesea în ciocniri cu forţele de securitate şi cu opozanţi ai preşedintelui destituit.

Influenta confrerie a Fraţilor Musulmani a fost inclusă în decembrie în categoria grupărilor "teroriste" de către autorităţi, după un atentat sinucigaş soldat cu 15 morţi într-un comisariat situat la nord de Cairo. Atentatul a fost revendicat ulterior de o grupare jihadistă care nu are nicio legătură cunoscută cu această mişcare islamistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici