Cel mai mare protest din ultimul deceniu în Belarus. Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzi

  • Peste 60 de mii de persoane au ieşit în stradă la un miting al opoziţiei joi la Minsk.
  • Svetlana Tikhanovskaya este considerată principala rivală a lui Alexander Lukashenko.
  • Ea a decis să candideze la alegerile prezidenţiale după ce soţul ei, unul dintre oponenţii lui Lukashenko, a fost închis la începutul acestui an.
858 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare protest din ultimul deceniu în Belarus. Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzi

Profimedia

Cel puţin 63.000 de oameni au participat, ieri, la un miting al opoziţiei la Minsk, în sprijinul candidatului prezidenţial din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, scrie Meduza. Aceasta este unul dintre cele mai masive proteste din istoria moderna a ţării şi cel mai mare din ultimii 10 ani . 
 
Protestatarii au fluturat steaguri şi baloane tipărite cu sloganurile opoziţiei.
 
 
 
Cine e Svetlana Tikhanovskaya?
 
Svetlana Tikhanovskaya este considerată principala rivală a lui Alexander Lukashenko la alegerile prezidenţiale din Belarus, programate pe data de 9 august. Ea a decis să candideze la alegerile prezidenţiale  după ce soţul ei, unul dintre oponenţii lui Lukashenko, a fost închis la începutul acestui an, după ce i s-a refuzat înregistrarea pentru a candida.
 
De asemenea, soţul Svetlanei a fost acuzat că a colaborat cu mercenarii ruşi pentru a provoca tulburări înaintea alegerilor, iar joi, KGB-ul din Belarus a reţinut 33 de ruşi care ar face parte din grupul militar privat Wagner. 
 
"Oamenii care îşi doresc o viaţă decentă nu sunt criminali", a spus Tikhanovskaya mulţimii. „Ei sunt oamenii noştri, oameni care îşi doresc o schimbare paşnică a puterii”, adaugă ea. 
 
Ultimul dictator al Europei
 
Alexander Lukashenko s-a confruntat cu un val de antipatie după ce a anunţat că vrea să obţină un al şaselea mandat, pentru inca cinci ani. Ultimul dictator al Europei conduce Belarusul din 1991 câştigând în mod fraudulos toate cele cinci seturi de alegeri din ultimii 29 de ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici