Cel mai tânăr dintre fiii lui Osama ben Laden a părăsit Iranul şi se află în Siria

Cel mai tânăr dintre fiii liderului al-Qaida Osama ben Laden, Bakr, a părăsit la sfârşitul lui decembrie Iranul, unde se afla de opt ani, pentru a merge în Siria, a anunţat miercuri cotidianul saudit Asharq al-Awsat.

20 afișări
Imaginea articolului Cel mai tânăr dintre fiii lui Osama ben Laden a părăsit Iranul şi se află în Siria

Cel mai tânăr dintre fiii lui Osama ben Laden a părăsit Iranul şi se află în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit publicaţiei, Bakr ben Laden, în vârstă de 16 ani, a sosit la 25 decembrie, seara, la Damasc, unde s-a întâlnit cu mama sa, Najwa al-Ghanem, de origine siriană, una dintre soţiile liderului al-Qaida.

"Fratele meu Bakr a sosit din Teheran în ziua de Crăciun (...) producând bucurie familiei şi punând capăt lacrimilor mamei noastre, dar bucuria noastră va fi deplină doar atunci când şi alţi membri ai familiei vor putea părăsi Teheranul teferi şi nevătămaţi", a declarat pentru cotidian Omar, în vârstă de 29 de ani, unul dintre fiii lui ben Laden.

Ministrul saudit al Afacerilor Externe, prinţul Saoud al-Faycal, declara sâmbătă că Arabia Saudită negocia cu Iranul repatrierea uneia dintre fiicele liderului al-Qaida, care s-a refugiat la ambasada saudită din Teheran.

La 23 decembrie, Ashraq al-Awsat anunţa că 18 membri ai familiei liderului al-Qaida, a căror urmă a fost pierdută după atacurile de la 11 septembrie 2001, se aflau în Iran, unde trăiesc sub supraveghere la domiciliu.

Potrivit publicaţiei, una dintre fiicele lui ben Laden, Imane, în vârstă de 17 ani, a dejucat vigilenţa gărzilor iraniene şi s-a refugiat la ambasada saudită din Teheran.

După două zile, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manuchehr Motaki, declara că această persoană poate părăsi Iranul de îndată ce identitatea ei va fi confirmată.

Omar ben Laden a afirmat că autorităţile iraniene "vor să se asigure de identitatea" surorii sale şi a altor cinci fraţi şi surori, dar şi de cea a ultimei soţii a lui ben Laden, Khayria (Oum Hamza).

El a adăugat că a depus o cerere de acordare de viză pentru a merge la Teheran în compania mamei şi soţiei lui pentru a-i identifica pe membrii familiei sale, exprimându-şi speranţa că "familia va fi din nou reunită, după o tristă perioadă de despărţire care a durat opt ani şi jumătate".

Omar ben Laden, de 29 de ani, care locuieşte în Qatar, a declarat pentru cotidian, la sfârşitul lui decembrie, că în afară de Imane, alţi cinci fraţi vitregi se află în Iran: Saad, în vârstă de 29 de ani, Othmane, de 25 de ani, Fatima, 22 de ani, Hamza, în vârstă de 20 de ani şi Bakr. Unsprezece nepoţi ai lui ben Laden completează grupul.

Potrivit lui Omar, ei trăiau în Afganistan, împreună cu liderul al-Qaida, până la momentul invaziei americane a acestei ţări, la sfârşitul lui 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici