Cel puţin 13 morţi în Pakistan, într-un atentat comis de talibani lângă cartierul general al armatei

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 18 rănite într-un atentat sinucigaş comis luni dimineaţă de talibani în apropiere de cartierul general al armatei pakistaneze, lângă Islamabad, acesta fiind cel de-al doilea atac sângeros al rebelilor în ultimele două zile.

97 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 13 morţi în Pakistan, într-un atentat comis de talibani lângă cartierul general al armatei

Cel puţin 13 morţi în Pakistan, într-un atentat comis de talibani lângă cartierul general al armatei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) a revendicat atacul de luni şi atentatul cu bombă de duminică, în care au fost ucişi cel puţin 26 de militari, iar alţi 25 au fost răniţi, în nord-vestul ţării, potrivit ultimului bilanţ furnizat luni, unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise în ultimii ani împotriva armatei.

Aceste două atacuri amplifică temerile privind intensificarea acţiunilor membrilor mişcării TTP, al căror număr a scăzut în ultimele luni, în special după moartea, în noiembrie anul trecut, a liderului mişcării, Hakimullah Mehsud, ucis de tirul unui avion american fără pilot.

Atacul de luni a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 8.00 (5.00, ora României) într-o piaţă din oraşul Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, într-o zonă cu măsuri stricte de securitate, deoarece este situată la aproximativ un kilometru de cartierul general al armatei, considerat una dintre cele mai influente instituţii din Pakistan.

Atacul a fost comis de un atacator sinucigaş care a intrat în zonă cu bicicleta, iar ulterior s-a deplasat pe jos, a declarat Sajid Zafar Dall, oficial al administraţiei locale.

"Cel puţin şase militari au fost ucişi şi şapte civili au murit, iar alte 18 persoane sunt rănite", a declarat un oficial din poliţia locală, Haroon Joya.

"Nu se ştie cum a reuşit să intre în această zonă", a adăugat el, precizând că explozia a avut loc la câteva zeci de metri de un baraj al armatei.

Principalul grup rebel al ţării, TTP, aliat Al-Qaida, a declanşat din 2007 o ofensivă amplă împotriva Guvernului, denunţând alianţa strategică a Pakistanului cu Statele Unite şi cerând instaurarea unui regim islamic radical.

Atacurile mişcării TTP au provocat peste 6.600 de morţi în Pakistan începând din 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici